Minden ősszel készítek belőle egy nagyobb adagot, amit aztán üvegekbe töltök, jól záródó fedővel tavaszig eláll, a lényeg, hogy elég szaftos legyen a paradicsomtól, így az üveg nem lesz levegős.
Ha nincs nagy hőség, szeretem a sütőben elkészíteni. A zöldségeket megsütöm egy üvegtálban (először fólia alatt, majd leveszem, hogy ne legyen olyan leves), a paradicsomszószt pedig külön megfőzöm a fűszernövényekkel, hogy jobban át tudja adni az ízeket. A zsályát is, kakukkfüvet is szárral vagy csokorba teszem bele, így a végén könnyen ki tudom venni. Ha félig megsültek a zöldségek, akkor hozzáadom a paradicsomszószt és készre sütöm a sütőben.
Arra ügyelni kell, hogy a forró üvegtálra hideg paradicsomszószt ne öntsünk. Idén nem sok paradicsom termett a kertben, helyette Ortomio sűrített paradicsomot tettem bele, ezt használom minden paradicsomos ételbe, ha már nincs friss paradicsom. Még forrón üvegekbe töltöm, tetővel lezárom és pár percre felfordítom az üvegeket, hogy ezzel is sterilizáljam.
5 megjegyzés:
Jaj, nagyon csábítóan hangzik, egyszer biztos, hogy kipróbálom.
Szezon van, jóáras a padlizsán...
bármivel jó,igeeeeeeeeen! :)
Ez bombasztikusan hangzik!!! Ha friss paradicsommal készíted akkor egyáltalán nem teszel bele paradicsompürét?
Nem, ha van finom és friss, akkor az mehet bele, igény és eltartás szándéka szerint legyen szaftos.
Megjegyzés küldése