Tavaly nyáron nagyon finom mákot kaptam és elhatároztam, megpróbálom én is a máktermesztést. A tanácsok alapján szeptember közepén a kapott mák maradékát elvetettem (jó sűrű legyen, sekélyen, csak beletaposni, ne kerüljenek az apró magok nagyon mélyre), és már 4-6 leveles tőrózsaként virul, ami remélhetőleg szépen áttelel.
Mákot ősszel is és tavasszal is lehet vetni, kiskertbe az őszit ajánlja minden forrás. Bálint gazda oldalán az őszi és a tavaszi vetésről is nagyon jó leírás van, érdemes átböngészni.
A kelési arányról csak annyit, a 2011-es termés szerintem minden szeme kikelt, az eltarthatóságról pedig annyit, hogy most is azt esszük, mert a 2012-es viszont kifagyott.
Amit figyelembe kell venni:
Fényigényes, tehát árnyékot ne vessen bokor vagy fa az ágyásra.
Védeni kell a szelektől - nálunk szokott fújni, szerintem Sopron környékén is, ahonnan érkezett.
Fejlődésének kezdetén sok vizet igényel - stimmel, esett rá eső eddig is, meg egész éjjel, ezen nem múlik.
Mély rétegű, tápanyagokkal jól ellátott, középkötött talaj - hát a kertben nem egészen ilyen van.
5-6 évente ajánlott ugyanoda vetni - megpróbálom, bár nem sok lehetőség van, mert több ágyásra árnyékot vet ilyen-olyan fa.
Tavaszi munkák - egyelés két részletben és gyomtalanítás.
Betakarítás és kezelés - erről majd ha már zörögnek a gubók!
A 2011-es termésből pedig még
jócskán kaptam pár napja, úgyhogy kerestem néhány receptet.
Rótchild szelet - 50 dkg mák, Fűszeres Eszterre mindig lehet számítani, ha mákról van szó, és igen, ezt a receptet a 2011 tavaszi Segítsüti árverés óta nézegetem, de majd most!
Hámán táska - t3v, az okostojás tésztája szenzációs és sokáig finom, viszont úgy formázom, mint Fűszeres Eszter, hogy szép legyen!
Update: Így kell összecsípni a formázáshoz.
Mákos lepény - kevés munka, bőséges végeredmény, mert Limarára is lehet számítani.
Flódni - egyszer már sütöttem, fantasztikus finom, az adag felezhető.
Szilváslepény ropogós mákos morzsával - szilvám van, remélem, a mirelit nem áztatja el, bár akkor is megesszük, mert ezt a kép alapján nem lehet kihagyni!
A tökös-mákos pompon és a sokribizlis fordított mákos is esélyes. Kekszet szaggatni mostanában nem volt kedvem (időm?), de télen mindig sütök mákvirágot.
9 megjegyzés:
Most elültetted a bogarat a fülembe:o) Olyan szép a mák virága is! A bögrés mákos receptjét ismered? Sima kevert tészta, gyors és nagyon fincsi. Krémmel is lehet bolondítani.
Jaj, azt nagyon szeretem! Nálunk lekvárral van megkenve, szuper, ha már beszívta és összeérett a pikáns lekvár és a mákos süti!
A mák. Mindig eszembe jut a gyerekkorom, amikor még nagyban lehetett ültetni mákot és nekünk nyaranta 1 hétig az volt a program, hogy ültünk a mákkal teli vászon szélén és bontottuk, miközben nagyanyánk és az ő öreg barátnői meséltek.. Annyira sajnálom, hogy ezt nem tudom az én gyerekeimnek átadni.
régen nekünk is volt egy-két hold mákunk, azóta is nagyon szeretem. a macikonyha mákos-morzsás szilváslepényét gyakran sütöm,nálunk nagy kedvenc. minden mákkedvelőnek ajánlom én is!
A mákos süti a férjem kedvence Ha nincs édesség tésztát főz és azt eszi mákkal, eltett lekvárral. Azért írok, mert több ajánlott receptet elolvastam és hozzáfűzném, hogy a karácsonyi beigli töltelékét is úgy készítem, hogy lereszelt almát kicsavarva a levétől teszek a mákhoz, méz az azért kell, hogy ne száradjon ki. Bár erre nincs ideje. És teszek a máktöltelékhez citromhajat és két evőkanál sárgabarack lekvárt.
A dióshoz finom a fahéjas szósz, de én azt egyenesen beleteszem a töltelékbe, citromhéj helyett narancshéjjal ízesítem.
Beáta, ez a fahéjas szósz nagyon érdekel, ezt leírnád?!
A máktöltelékbe én is teszek egy almát, pont így, ahogy írod, bár szerintem azért kell bele, hogy egy kicsit lazább legyen (és többet tudjunk enni belőle :-)
A dióba általában egy kis birssajtot teszek, az szaftossá teszi, ízesíti és édesíti is.
Fahéjat eddig a mákos sütikbe tettem, éppen csak egy kicsit, de szerintem kell a mákhoz.
Szóval mákot vetettél... :)
Flódni - régi nagy terv! Talán majd idén!
Jelentem újraolvastam!:) Még Bálint gazdára is rákattintok!
:-D
Megjegyzés küldése