2011. november 13.

A fertődi Esterházy-kastélyban

még október végén jártunk. Se csoportok, se nyüzsgés, se zsivaj, se sietség.


Három ütemben négymilliárdos felújítás zajlik, mi az első ütembe csöppentünk, vicces volt, hogy míg az egyik terem szét van döntve, a másikban már gyönyörűen felújított padló és frissen aranyozott díszítés fogadott minket. A belső udvar korábban fehér kővel volt felszórva, ma zöld gyep és szépen beültetett virágágyások díszítik.


Ezen a folyosón szinte még érződött a festék szaga.


Közelről sajnos nem fotóztam, de a villanykapcsoló (khmm) mellett az a kihagyott rész egy orosz katona rajza. Repülők.


Mi ezt az épületet a Bábszínházként azonosítottuk, a kastély honlapján viszont az szerepel, hogy a volt Marionett színház épülete ma magtár.A felújítás mindenesetre elkezdődött, itt valami lesz.


A kastélyt megcsodáltam, pompázatos és mesébe illő, ami viszont a szívembe lopta magát azonnal, az a kert. Semmi mesterkéltség, nincsenek mértani vonalak, a gyep nem harsogó, olyan otthonos az egész.





Ez a kőpad pedig a szívem csücske, elég sok volt belőle, mindenütt két fa közé állítva.


Régen ügyeltek a részletekre...


A kastélylátogatás után még tettünk egy sétát, kiépített kerékpárúton sétáltunk át Fertőrákosról Fertőmeggyesre (Mörbisch).  A határ magyar oldalán áll a Mithras-szentély, sajnos csak nyáron látogatható. Az elmúlt években szépen felújították (a linken látható kép tehát régi) és egy emlékmű őrzi Tóth István nevét, aki 1971-ben felhívta a műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek figyelmét a pusztuló emlékműre.

Fertőmeggyes jelentős turistaparadicsom, Fertő-tavi színpadán rendezik nyaranta a Burgenlandi Ünnepi Heteket, mesterséges strandja és kikötője van. Október végén a yukka még virágot hozott, a leanderek, a levendula és a hortenzia még gyönyörű volt.



A központ felé vezető széles utcáról apró kis mellékutcák ágaztak le, amit a házak szorosan beépültek. Talán ez az udvarköz, amiről a Wikipédia ír. Minden mellékutcának más-más színei, hangulata volt, érdekesen keveredett a tengerparti üdülőváros és a hegyvidéki kisváros hangulata.



Nincsenek megjegyzések: