tudomány vagy boszorkányság, döntse el mindenki
maga. Én pár kísérlet után beláttam, vagy komolyan elkezdek
foglalkozni vele (néhány könyv, szakblogok, sok gyakorlás), vagy
távolról csodálom. Utóbbi mellett döntöttem, így nekem marad a
forró csoki és talán a csokitallér, ha végre megcsinálom.
A recept Joanne Harris A francia konyha című
szakácskönyvéből van, kicsit csípős, kicsit fűszeres, pont így
szeretem.
hozzávalók:
4 dl zsíros tej
10 dkg csokoládé (a minősége meghatározó)
1 csilipaprika félbevágva és kimagozva
fél rúd fahéj (nálam egy kis szerecsendió)
1/2 vaníliarúd hosszában félbevágva
cukor ízlés szerint
a díszítéshez:
tejszínhab
csoki vagy szerecsendió reszelék
A fahéj helyett én szerecsendiót használok, és a vaníliából is elég szerintem egy kis darabka. A zsíros tej egy francia számára valószínűleg más minőséget jelent, mint nálunk, úgyhogy én mindig löttyintek bele egy kis tejszínt.
A tejet összemelegítem a csilivel, a darabka szerecsendióval és a vaníliával, majd kicsit állni hagyom. A csilire mindig ügyelek, kiszámíthatatlan, van hogy teszek még hozzá, van hogy gyorsan kiveszem. A tejet pár percig állni hagyom, majd kiszedem a fűszereket és újra felmelegítem. Hozzáadom a felaprított csokoládét és addig keverem, amíg a felolvad.
Csészékbe töltöm, tejszínhabbal és frissen reszelt szerecsendióval díszítem.
7 megjegyzés:
Tényleg egy külön szakma, külön világ, én a Csokoládé című könyvéből jöttem rá...de naaagyon érdekes világ...szívesen elmerülnék benne!
Hát Jucus, én is elmerülnék ám szívesen :-)
Hű, ez a forró annyira istenien hangzik (az pedig hogy Joanne Harristől van a recept nagy-nagy plusz, mivel imádom a könyveit!). El is raktározom magamnak a receptet, és szerintem hamarosan ki is próbálom.:)
Niki, nagyon jók a szakácskönyvei, én csak úgy, lapozgatni is nagyon szeretem őket, a képek csodásak! A receptek nagy része simán kivitelezhető, pl. a hagymaleves szerintem gyógyszer.
szerintem is a csilis csoki a legfinomabb :)
NEMMONDOD, hogy ez egy összegyűrt műanyagpoharat formázó porcelánbögre/pohár????? Ez nagyon nagy!!!!
Egyébként szerintem narancsos forró csoki rulez!
De igen Maris, ez az! Na milyen barátnőm van?!
Narancsot én is teszek bele néha, akkor kicsit visszafogom a fűszerezést, tényleg finom!
Megjegyzés küldése