az egyik kedvencem, gyorsan elkészül és sokféleképpen felhasználható étel. Só, fokhagyma, kakukkfű és némi párolás, ennyi az egész.
A húst megmosom és megtörlöm, hogy ne legyen vizes, majd megsózom. A serpenyőbe egy kevés olajat öntök, a húst egy kicsit megpirítom, majd lefedem és hagyom a saját levében párolódni. Miközben párolódik, megpucolom hozzá a fokhagymát és egy szép darab kakukkfüvet is letörök hozzá.
A fokhagymagerezdeket keresztben elfelezem és vágott felével teszem a
hús tetejére, majd erre a kakukkfüvet. A kakukkfüvet mindig egészben
használom, így a főzés végén könnyen ki lehet venni és csak az íze
marad.
Ha már a saját leve elfőtt, pótolom, de mindig csak annyi
vizet öntök hozzá, hogy a serpenyő alján egy ujjnyi legyen, így a
csirke csak párolódik. A fokhagyma és a kakukkfű végig a tetején marad,
de a gőze így is szépen átjárja a húst és csodás íze lesz. Ha omlósra párolódott, akkor a levét elfőzve a végén csodálatos szaft marad.
Gyerekkoromban mindig rizzsel ettük, talán ez a köret illik hozzá
leginkább, de nagyon sokféleképpen használható. Zöldbabhoz és
tökfőzelékhez is nagyon szeretem, kenyérrel még frissen vagy másnap hidegen, apróra tépve pitában.
Csirkecombból csinálom a leggyakrabban, de minden olyan
hús jó hozzá, ami tartalmaz egy kis zsírt. A combot mindig bőrrel,
csonttal használom, mert ettől a szaft hidegen kocsonyásodik és akár
kenyérre is kenhető.
Nagyanyám receptje.
3 megjegyzés:
ez igen! és úgy az igazi, ha a saját kertünkben szedjük a fűszereket :)
A héten mi is kakukkfüves ebédet készítettünk rizzsel, gombával, tarjával, tejszínnel :) Fogadj szeretettel egy díjat a blogomról http://arsziblog.blogspot.hu/2012/07/dijat-kaptam-dijat-adk.html
arszi, köszönöm, igyekszem megválaszolni!
Megjegyzés küldése