2015. szeptember 9.

Úgy tűnik, mintha a kertet

mostanában hanyagolnám, pedig csak az idei nyár nem kedvezett a kerti munkáknak. Panaszra azért nincs okom, a mélyhűtő és a spájz már így is tele van.

Végre itt a szilvaszezon, már sül az első adag szilvalekvár, rengeteg szilva termett, úgyhogy a hétvégére is tervezek még egy adagot. Az őszibarack még kemény, rengeteg van abból is. Kompót csak pár üveg kell, én már azt várom, mikor lehet enni.  

Főzőtök még mindig terem, a másodvetett cukkiniról is szedtem már, bár egyelőre inkább csak virágzik. Gyengebab alig lett, a krumpli apró, a szeder rászáradt a tövekre. Az eső után a spenótot eredetileg csak szellősebbé akartam tenni, a vége viszont az lett, hogy felhúzkodtam, a nyár eleji, megnyúlt tövek alatt rengeteg fiatal tő volt, azok még talán megerősödnek. Sóska viszont most is van bőven.

Idén a sárga paradicsom a kert dísze. Bőven terem és nagyon finom. Igaz, a nyáron paradicsomos ételt nem nagyon ettem, de legalább friss paradicsomot nem kell venni. A San Marzano nem remekel, zöld van, de be nem nagyon érik, az Ökörszívről pedig egy épet sem tudtam leszedni (eső után azonnal reped), nagyon érzékeny az időjárásra.


A Kápia csak az augusztus végi eső után tért magához, addig egyetlen szemet sem tudtam róla leszedni, de most végre terem, igaz, csak pár szemre számítok. A csili viszont gyönyörű.  


Itt az ősz, esőt is mond, lehet epret, ribizlit átültetni, telepíteni, mákot vetni. Hamarosan jövök a virágokkal! 

4 megjegyzés:

Rita írta...

Apukámnál mi is ettünk sárga parit, nagyon finom volt!

florentine írta...

Fidike, nagyon ízlik nekem is, jövőre is fogok ültetni.

Juhmeli írta...

Ó, nálatok még jön barack? Még csak két hónapja, hogy nálunk is termett, de már hiányzik. Minden hiányzik. A cukkini az állatoknak, a paradicsom nekem, főleg, mikor megérzem a zöldje illatát. Remélem, jövőre leszek olyan ügyes, mint te, és újra örülhetek a veteményesemnek, nemcsak a tiédnek.:)

florentine írta...

Meli, van az a hatalmas, pirosra érő korai és van fehér húsú, eltenni való kései barack. Sok. Nem is értem, ilyen száraz évben hogy lehet ennyi. Meg a szilva is. A veteményest a sárga paradicsom húzta ki a csávából, de az olyan finom és bőven terem, hogy feledteti a több hiányát.