2015. április 7.

Sokáig csak paradicsomot vetettem

palántának, aztán tavaly jött a kísérleti fűszerpaprika, és most úgy tűnik, idén nincs megállás. Vetek, tűzdelek majd újabb magot vetek.

Paradicsom
Tavaly nagyon finom paradicsomokat kóstoltam, úgyhogy úgy döntöttem, a jól bevált San Marzanon kívül megpróbálkozom más fajtákkal is. Első alkalommal San Marzanot és Romust (sárga húsú, fürtös fajta) vetettem, majd Ökörszívet.
Magvetés: március 2. (Romus, San Marzano) és március 17. (Ökörszív)
Pikírozás: március 18. és március 30.


Paprika
A tavalyi fűszerpaprika után idén Kápiát és csilikeveréket vetettem. Melegigényes és a paradicsomnál jóval kényesebb. Úgy tűnik, le kellett volna fedni valamivel, hogy párás környezetet biztosítsak és a csírázáshoz a fényt sem igényli, jövőre erre figyelek. (Bár szerintem tavaly is az ablakban tartottam.)
A szárzellerrel egy balkonládába vetettem, de ez után a paprikát mindenképpen külön vetem.
Magvetés: március 17.
Pikírozás: a napokban


Szárzeller
Korábban soha nem vetettem, de kóstoltam már és nagyon ízlett, úgyhogy idén megpróbálkozom a termesztésével. A paradicsomhoz és a paprikához mérve nagyon apró a magja, próbáltam nem túl sűrűn vetni. Tejesdobozba pikíroztam, remélem, beválik. A pikírozás ugyan nem viselte meg, viszont nem állítom, hogy látványosan fejlődne.
Magvetés: március 17.
Pikírozás: március 30.



Bársonyvirág
Nemcsak szép, a fonalférgek ellen is ajánlott. Tavaly későn eszméltem, így vettem párat a paradicsomok közé, idén viszont magam vetettem. Néhány nap után ki is kelt, szép, erőteljes növekedésű. Szabadföldbe is ugyanakkor vetettem, az még hallgat, bár ilyen hideg és szeles időben nem is csodálkozom rajta.
Magvetés: március 26.
Pikírozás: április 4.

A legtöbbet az Ilkertje blogon tanultam a magvetésről, és a tűzdelésről, érdemes benézni oda, ez pedig egy korábbi bejegyzésem ebben a témában.

4 megjegyzés:

Alexa írta...

Óóó, ez a bejegyzés most számomra (főleg a paradicsomaimnak) életmentőek voltak! Holnap neki is állok tűzdelni, ez az első próbálkozásom. Elkezdtek a felső kis levelei bepödörödni, de hátha. Nagyon köszönöm!! :)

florentine írta...

Alexandra, a paradicsom nagy túlélő, remélem, megmenthető. Egy másik fontos szabály: nem szabad túlöntözni, mert attól megnyúlik. Az alul belinkelt Ilkertje blogot pedig tényleg csak ajánlani tudom, őt olvasva rengeteget tanultam!

Juhmeli írta...

Pont ma csináltuk, bár nem jutottunk a végére. Szépek a palántáid, és csodálom az önmegtartóztató képességedet, mert én idén sem bírtam ki és vagy 10 féle paradicsomot vetettem. Neked van helyed ilyenkor tárolni őket?

Én is IL-től tanultam sokat. Rengeteget. Szuper a blogja, igazi kincsesbánya.

florentine írta...

Meli, a hely az nagy probléma, ezért is vagyok ilyen önmegtartóztató. Három ablak van jó helyen, kettő előtt kisebb asztal, ennél több nem fér el.