2015. április 23.

Az elmúlt években rengeteget kutattam

a Savaria Karneválon kóstolt kukoricaprósza receptjét (itt írtam róla először). Sok ismerőst megkérdeztem, minden szembe jövő receptkönyvbe belelapoztam, és főleg: sokat agyaltam azon, hogy mit kellene még változtatni rajta. A második verzió után tudtam (itt írtam róla), már csak valami apróság hiányzik.  


A korábbihoz képest elhagytam a darát (pedig az eredetiben tényleg volt valami szemcsés), növeltem a kefír mennyiségét és rizslisztre cseréltem a teljeskiőrlésű lisztet, vagyis bónuszként még gluténmentes is lett. Valószínűleg mindegyik változtatás hozzájárult kicsit, hogy ez már tényleg karneválira sikerüljön.


Egészen Karneváli Kukoricaprósza

2 bögre kefir (1 bögre 2,5 dl)
1/2 bögre tej
4 evőkanál olaj
1 egész tojás
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só (szűken mérve)

2 bögre kukoricaliszt
1 bögre rizsliszt
1/2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna

A hozzávalók sorrendjében mindent egy tálba mértem és villával összekevertem. Sütőpapírral bélelt,  21×24 cm-es tepsibe öntöttem és forró sütőben 20-25 perc alatt világosra sütöttem (tűpróba). Két dologra kell ügyelni: összekeverés után azonnal a sütőbe kerüljön (mert a kefir hatására a sütőpor és a szódabikarbóna elkezd dolgozni) és ne süljön túl (a kevés zsiradék miatt kiszáradhat).

A gluténmentes sütis gyűjteményem itt érhető el.

3 megjegyzés:

Jucus írta...

Nagyon guszta, már rég szeretném kipróbálni, úgyhogy köszi a receptet!

Babi néni írta...

Mmm! Fini lehet! Apám legjobb cimborájának az anyukája csinált hasonlót, de ő aludttejjel. Azóta se ettem olyan jót. :(

florentine írta...

Jucus: nagyon jól tetted, hogy megvártad a recept finomítását :-)

Altair: igen, ez eredetileg aludttejjel készült, ezért nem is helyettesíthető szerintem a kefir. (Kíváncsi lennék rá, de dobozos tejjel nem kísérletezem.)