2015. március 10.

Ha gluténmentes kekszről van szó,

én a kukoricalisztet favorizálom, ez most már biztos. A hétvégén kipróbáltam egy rizslisztes kekszreceptet, aztán másnap megsütöttem a kukoricalisztes változatát is és nekem az utóbbi sokkal jobban ízlett.
Egyszerű, gyors és finom kakaós keksz, margarinnal tejmentes is. Kókuszliszt hiányában a kókuszt érdemes kicsit megdarálni, hasonló az eredmény (mindkettővel próbáltam).


Kakaós keksz (kb. 25 db)

105 g rizsliszt (vagy 60 g kukoricaliszt és 45 g burgonyakeményítő)
25 g kókuszliszt
20 g kakaópor
1 kk sütőpor
pici só
100 g vaj/margarin
60 g (nád)cukor
1 egész tojás

A recept szerint csak össze kell keverni a száraz és nedves hozzávalókat,  én inkább  habosítottam a margarint a cukorral, majd a tojással. A kész tésztát teáskanállal adagoltam a sütőpapírral bélelt tepsire, villával kicsit ellapítottam (ragad, mert nagyon habos) és 12-15 percig sütöttem. A rizslisztes verzió nem terül, a teteje kissé rücskös lesz, a második verzió (képen) kicsit terül. A villa kukoricalisztes volt, ezért a csík a keksz tetején. 
Az eredeti recept forrása: Egészséges ínyencfalatok.

A gluténmentes sütik gyűjteménye pedig itt érhető el

4 megjegyzés:

MrsYarnart írta...

na, ezt nekem találták ki :) nekem sajnos még a cukor is tiltólistás, úgyhogy majd helyettesítem mással, de a hétvégén biztosan megsütöm! Köszi a receptet :)

florentine írta...

Éva, remélem, nem tart sokáig! A cukorra sokféle megoldás van, de azon szerencsére nem kell törnöm a fejem.

MrsYarnart írta...

Na, helyrerázódtam, a cukorszint rendben, de olyan jól belejöttem, hogy folytatom a diétát. elvégre a cukor nem létfontosságú. lisztet is csak teljes kiőrlésűt használok. sokkal jobb a közérzetem, és leadtam 4 kilót is :) a család sokszor csak utólag tudja meg, hogy milyen egészséges sütit evett :) bár szerintem egy ideje gyanakodnak :D

florentine írta...

Éva, én sokkal jobban szeretem a tk. liszttel készülteket, mondjuk nem a lángost meg a zserbót, de egy zabkeksz, muffin finomabb szerintem, és a barna kenyeret sokkal jobban szeretem, minta fehéret.