A recept a barátnőmtől van, és mindössze ennyi. Szikár, de pontos.
Krémes
7 tojás sárgáját 23 dkg porcukorral és 10 kanál vízzel habosra keverünk, majd 20 dkg liszt, 1 evőkanál kakaó és 1/2 csomag sütőpor keverékét lazán beleforgatjuk és megsütjük.
7 fehérjét 5 evőkanál porcukorral kemény habbá verünk.
2 csomag vaníliás pudingot 5 evőkanál cukorral, 1 vaníliás cukorral és 1/2 liter vízzel felfőzünk.
A kettőt melegen összekeverjük. Mikor a tészta megsült, melegen rákenjük a krémet és 5 percre visszatoljuk a sütőbe.
A tetejére kakaót vagy reszelt gesztenyét szórunk.
- Amíg sül a tészta, elkészül a krém, de gyorsnak kell lenni, ezért minden legyen előkészítve.
- A meleg pudingot átteszem egy habüstbe, hogy kicsit azért hűljön (kevertem rajta párat és kész), de ez után aztán jöhet a fehérje!
- Mindig a sűrűbbhöz adjuk a könnyebbet, vagyis a pudingba keverjük a fehérjét és soha nem egyszerre, hanem 2-3 adagban. Nem kell félni, ez nem fog összeesni!
- A megsült tésztát érdemes kivenni, leszedni róla a papírt majd visszatenni, és úgy rá a krém, mert később papírral nehéz vágni.
Valami receptes újságból származik, de a címe már a feledés homályába veszett.
10 megjegyzés:
Ó, de gyönyörű! Nem mondom, hogy bele merek vágni, de ez nagyon csábítóan néz ki!
Jucus, én is így voltam az elején :-)
Jucus, vágjál bele nyugodtan, tanúsíthatom, hogy mindig sikerül. viszont én alulra-felülre leveles tésztát sütök, mirelitből. teljesen olyan, mint a cukrászdában. sőt, jobb :)
Rita, igazad van, gyors és üzembiztos!
Éva, régebben nem voltam oda a krémesért. Megettem, de ha volt választás, akkor mást kértem. Nekem ez a piskótás változat jobban ízlik, de a krém természetesen működik bármilyen tésztával. Maradék (fagyasztóban eltett) tojásfehérjére is gondoltam, ilyen kakaós alapot nem nehéz 7 sárgája nélkül összedobni.
én ezt a változatot albán krémes néven ismerem, de annak a tetején van tejszínhab is. hát én sem vagyok nagy cukrászdajáró. itt, Szarvason a szlovák túróst azért érdemes megkóstolni a postával szemben :D a tojásfehérjét kiolvasztás után ugyanúgy lehet használni, mint a frisset?
ha Szarvason járok, útba ejtem :-) igen, rendszeresen sütök fagyasztott fehérjéből és már felveréskor se lehetne megkülönböztetni a fagyasztottat és a frisset, úgyhogy én kipróbálom belőle a krémest is
köszönöm, jó ötlet. néha kimarad pár fehérje, és olyankor sajnálom kidobni.
Juhúúúú! Tegnap délután én is kipróbáltam ezt a receptet, vagyis életem első krémesét tettem ma a vasárnapi ebéd után az asztalra. Nemcsak hogy mindenki kétszer vett belőle, de még a receptet is továbbgondoltuk kicsit. ;)
Köszönöm, hogy megosztottad!
Mekkora tepsiben sütötted?
Esztina, timtimi, eddig azt hittem, látom a blogkezelőben a régi hozzászólásokat is, de ezek szerint nem mindig.
Esztina, örülök hogy ízlett, én is többször sütöttem már, megunhatatlan.
timtimi, 26×39 cm. A sütőből kivéve magasabb volt, a krém egy kicsit lehúzta, de nem vált hátrányára.
Megjegyzés küldése