2016. június 8.

A sok eső májusban jót tett

a növényeknek, szépen zöldül (majdnem) minden a kertben. 


A virágok közül most az oroszlánszáj a legszebb, gyönyörű színei vannak. Látszik már a törökszegfű sora és a balkonládába vetett legényrózsa is nődögél a végleges helyén. A hajnalka most kezd futni, nagyon várom, hogy beszője a drótkerítést. 


A tavaly árnyékból átmentett apró kis zsálya gyönyörű dús lett*, és mellé végre tudtam venni a hagyományos, szürke változatból, lilát pedig kaptam, úgyhogy a zsályagyűjtést ezzel be is fejeztem. Tavaly nyár elején kaptam lestyánt, de akkoriban olyan meleg volt, hogy pár hét után eltűnt, azt hittem, feladta. Nem, tavasszal kihajtott, elég sovány, de talán őszre elbokrosodik. A csombor már szedhető és a félig elfagyott rozmaring is kezd magához térni. Szintén át kell telepíteni, úgy nézem, nincs jó helye. 


Az eper már leérőben, a málna most kezd érni, szinte minden nap le kell szedni, a ribizli pedig napról napra pirosodik. Szedni még nem lehet, talán a jövő hét végén. A levendula idén mintha kisebb lenne és ritkább, úgy látszik, a hűvös tavasz nem tett neki jót. És persze a gyümölcsfáknak se. Azt hittem, megúsztuk, látványos fagyás nem volt, viszont megfáztak a fák, úgyhogy szép apránként hullajtják a gyümölcsöket. Kérdés, hogy idén mennyi szilva és barack lesz. Pont a fagyok után voltunk túrázni, az Őrségben és a Vendvidéken a diónak még a hajtásai is lefagytak, nem tudom, milyen áron kínálják azt a keveset, ami lesz, vagy lesz-e egyáltalán. Azért talán máshol jobb a helyzet. 


A paradicsommal idén nem vagyok elégedett, jövőre kicsit változtatok a technológián. Mindig a paradicsomot várom a legjobban, és persze az üvegházi már bimbós, vagy akár apró paradicsomok is vannak rajta, de nálam még erre várni kell. Talán két hete ültettem ki a perui földicseresznyét, már hozza a következő levelet. 


Szóval sok minden van, aminek lehet már örülni, ugyanakkor a legjobban várt paradicsom és cukkinit(most kezd futni) még soká lesz szedhető. 

Az újabb kihívás is megvan. Annyira finom házi retket kaptam, hogy teljesen elámultam. Apró és lédús a bolti hatalmas és pudvás példányokkal ellentétben. Idejét sem tudom, mikor ettem utoljára, és annyira ízlett, hogy vetettem is gyorsan egy sort. Persze most már szedni kellene, úgyhogy sok esély nincs rá, de ha most nem, akkor vetek később is.

Még ecetes retek is lett, ezt a receptet próbáltam ki, és adtam hozzá koriandermagot, másnapra vicces pink színűre ázott a leve és nagyon finom lett. 


*ha leérett az eper, kiszedem mellőle az epret, ősszel még  alig volt pár ágacskája, bőven elfért az eperágyás sarkában.

3 megjegyzés:

Jucus írta...

Jó volt olvasni a kerti beszámolód...azért potyog a cseresznyénk, mert megfázott a fa? Vannak rajta csoda-nagy-gyönyörű szemek, de vannak, amik "mumifikálódnak", látszik rajtuk, hogy nem tudnak beérni és lepottyannak.
Nálunk is vége lassan az epernek, a ribizlit viszont már szemezgetjük, sok lett rajta az idén.
Tudod, én mivel nem vagyok elégedett? A mákom! A gyönyörű mákom egyik szárad ki a másik után, holott volt eső bőven. Ki kell húzgáljuk sorban. Nem tudom, mi lelte? Úgy sajnálom, mert sok munkám volt benne és olyan ígéretesen-egészségesen indult!
A málna most kezd és imádom a liliomokat, ontják a virágaikat!
Hát, várom a következő beszámolód...ja, lestyánom most van először, egyelőre bírja.

florentine írta...

Köszönöm szépen Jucus :-)
Igen, a cseresznye valószínűleg megfázott, de annyi minden más is lehet, és én is csak találgatok. A megfázás nálunk sajnos biztos, a kajszi például gyönyörű volt, de már nagyrészt lehullott.
A mákom nagyon ritka, és a sok eső miatt támad a tetű, újabb probléma, nem tudom, mennyi termés lesz. Hogy mi lehet nálad a mák baja, megkérdezem az ismerősömet.
A málna gyönyörű, de tegnap majdnem 40 mm eső esett, a nap ma se nagyon sütött, nem tudom, mi lesz így belőle. Hogy holnap borsót szedek, az viszont biztos :-)
És hozom még a beszámolókat!

Jucus írta...

Köszi a mákos-utánjárást!
Most állt el az eső itt.
A borsóval megvagyok, lekopott a két hüvelykujjam :o)
Rájöttünk Párommal, hogy ennyi jövőre nem is kell. Elég egy sorocska. Majd igyekszem emlékezni rá :o)