2014. november 20.

Azt meséltem már,

hogy milyen régóta szeretnék egy kötött takarót magamnak? Meg is találtam hozzá a tökéletes fonalat, csakhogy közben megszűnt, úgyhogy most van egy doboz mindenféle színű fonalam, ebből kellene kihozni valamit.


A kérdés régóta foglalkoztat (meg sem tippelem, hányszor vettem már elő a dobozt, rakosgattam a fonalakat ilyen-olyan sorrendbe, majd tettem el ismét), de most indul a szezon, úgyhogy próbálok végre kikeveredni ebből a tanácstalanságból és dönteni, hogy milyen is legyen a takarómA sokféle szín és az eltérő mennyiségek azonban nagyon behatárolják a lehetőségeket.

Kockás
Régóta a szívem csücske ez a blokkokból kötött darab, számos előnye van: apróbb darabokból áll, tehát nyáron is köthető, sőt, bárhol köthető, nem úgy, mint az egy darabban készülő. Hátránya viszont, hogy sok-sok szürke kellene hozzá, és bár pont abból van a legtöbb (a világosból 6, a sötétből 2 gombolyag), ehhez mégsem elég. Ha veszek hozzá szürkét  (pl. ez a fonal jöhet szóba) a színesből nagyon sok megmarad. 

Hullámos 
Szeretem a hullámos takarót, de annyit horgoltam, hogy most talán másra vágyom. Vagy mégsem? Ez a minta pl. nagyon szép. 

Egyszerű csíkos
Ez például sima ügynek tűnik, de tényleg az? A sok színt összehozni nem egyszerű. Sikerült már a nyeregsapkánál, úgyhogy azért van remény.
A csíkosnak egyébként rengeteg változata van, például ez a sarkánál kezdett is versenyben volt egy ideig, aztán elvetettem. 


És akkor a legkínzóbb kérdések: 

1. 
A legtöbb problémát a szürke aránylag nagy száma okozza. Csíkként (mondjuk 2 sor két szín között) vagy színként (pont mint a többi) kezelem? Tömbbe vagy elosztva használjam? Felhasználjam mindet, esetleg hagyjak ki belőle pár gombócot?

2.
Szélesebb csíkok legyenek, vagy gyakrabban váltsak színt? Előbbi egyszerűbb, utóbbi viszont finomabb felületet ad. 

Nem kevés ötlet és kötéspróba után még mindig ez a sok kérdés!

6 megjegyzés:

MrsYarnart írta...

az az első takaró most már nekem is a szívem csücske lett! a többi is nagyon szép persze. nehéz választani.döntened úgyis neked kell. én a szürkére szavazok!

florentine írta...

Éva, ha most nem, akkor majd máskor, de szívem csücske takaróm biztos lesz!

Rita írta...

A szíved csücskét és is megjegyeztem magamnak!

aarkus írta...

Érdekes, nekem is az első tetszik a legjobban, pedig a többi is bent van a Rav könyvtáramban!

Kamilla írta...

Legyen az első, és ne csak szürke négyzetek legyenek :-)

florentine írta...

hű Maris, ez vékony jég :-)