- gombócleves - mindent szeretek, ami gombóc, a krumplit se hagyom ki!
- gerslileves - hasonló rendszeresen készül nálunk rizzsel és gombával, úgyhogy tuti befutónak tűnik
- zsírban sült fokhagyma - mikor, ha nem januárban? a kakukkfüves csirkéről is mindig leeszem, általában kenyérrel mártogatva, szóval én ezt imádni fogom
- karamellszószt is ezer éve akarok csinálni, ezt céloztam meg még 2008-ban, de Ízbolygó karamellimádó, szóval tele van ehhez hasonló receptekkel
- a sajtkukacon pedig van egy remek kukoricakrémleves, azt is jó lenne megfőzni (linkelni sajnos most nem tudok, de amint elérhető az oldal, hozom)
amit melegen ajánlok:
- francia hagymaleves időigényes, de érdemes elkészíteni. a hagyma pirítása tart sokáig, bár kevergetni csak a végén kell
- hacsapuri - nagyon egyszerű elkészíteni és bármihez, bármikor ehető. görög joghurt helyett én a Spar sajátmárkás joghurtját csepegtetem le hozzá
- sült camembert -olívaolaj, fokhagyma, kakukkfű és nekem jöhet reggel, délben, este
- szegedi kifli és hajtovány bármikor csak úgy és bármikor, bármihez
és a kipróbáltak:
(12) zabpelyhes keksz - napokig finom és hidegben nekem alapfelszerelés a zabpelyhes keksz. a következő jelöltet pedig már belinkeltem az oldalsávba a receptekhez
(13) a Zazaleánál látott hósipka - volt már ilyen receptem, de nem mindig sikerült ilyen szépre. vanília és gyömbér helyett én egy marék mozsárban durvára tört mogyorót és egy teáskanál instant kávét tettem hozzá (a mogyoró után ezt is a mozsárba tettem és porítottam). nem csak szép, napok múlva is finom volt, bár legközelebb apróbbakat sütök
(14) csíkos kifli - ezer éve ismerem, több ismerősöm is rendszeresen süti, ideje volt a családi repertoárba bevenni. hamarosan hozom (recept itt)
(15) hópehelytorta - tényleg gyors! kipróbáltam a Zselatin fix-et, mert úgy gondoltam, a sok gyümölcs mindenképpen levet enged. csak össze kell keverni a hozzávalókat és tökéletes lett minden mellékíz és a gumis állag nélkül.
(16) korhelyleves -legközelebb a káposzta levével óvatosabban bánok, kicsit savanyúbb lett (nagyon), mint ahogy készíteni szoktam az ehhez hasonló ételeket. az otthoni készletből gazdálkodtam, úgyhogy egy kevés szalonna és sok kolbász került bele.
8 megjegyzés:
Sajnálom, hogy ilyen messze lakunk egymástól, jókat tudnánk közösen főzőcskézni :-D A gombócleves igen olcsó, januárban ki is próbálom!
most akkor válogatok, mert annyi jót írtál,mindet meg nem lehet :)
az említettek legtöbbjével régóta tartó, bensőséges a kapcsolatom - habár egy folyamatban lévő fogyókúra miatt mostanában ilyesmiket biztosan nem fogok főzni :(
karamellszószt, hacsapurit és hópehelytortát viszont még nem ettem, és - sajnos - mostanában nem is ehetek a fentebb említett ok miatt. de annyira ínycsiklandozónak tűnik mindegyik...
Zsuzsa, a konyhában ücsörgős beszélgetés bizony semmivel nem pótolható
Rita, miért is nem? Itt egy egész hónap, sőt, a hideg és tél tovább is tart
MrsYarnart: hasonló cipőben járok, de enni azért kell valamit :-) A karamellszósz azért tényleg necces, azt belátom. Kevesebbet eszem és sütit alig, és kellene egy kis mozgás, nálam ennyi.
Nekem a székelykáposzta is ott van a kedvenc téli kajáim között!!!! Meg a párolt lilakáposzta, ropogós sült krumplival! Az már mindegy, hogy valamilyen hússal, vagy anélkül.
Párolt lila? Azt hiszem, három éve ettem télen, pontosan egész télen, már senki nem nézett rá rajtam kívül, csak én ettem lelkesen.
Jó kis szemelvényt tettél közzé! Egy része nálam is napirenden van, a többi újdonság. A hajtoványnak viszont nem jó a linkje ;)
Köszi Eni, javítottam!
Megjegyzés küldése