2012. január 19.

A gyömbér nálam télen konyhai alapfelszerelés

a belőle készült tea igazi testet-lelket melegítő csodaszer. A fájó, kaparó torokra gyógyírként hat, mert nem csak a tea forrósága, hanem maga a gyömbér is hevítő hatású.


A friss gumó nálunk 12-15 dkg-os kis csomagokban kapható, a csomag fele kell két bögre teához. Meghámozom, vékony szeletekre vágom és 6-7 dl forró vízhez adom. 1-2 percig forralom, de már kis lángon és ügyelve rá, mert kifut. Lezárom és 5-10 percet áztatom, majd felforralom ismét. Mézzel, citrommal ízesítem, és forrón elkortyolom, vagy ügyelek rá, hogy aki issza, még forrón megigya. Nagyon finom, enyhén csípős íze van. Ha szükség van rá, még egy főzetet lehet belőle főzni, akkor már az ízanyagok kevésbé vannak jelen de még finom és a hevítő hatás is érvényesül.

A szárított gumót almakompóthoz és forralt borhoz használom, az őrölt változatát sütikhez, a frisset pedig reszelve húsételekhez, nyáron limonádéhoz.

Érdemes elolvasni, mi mindenre jó a gyömbér.

4 megjegyzés:

patonaifabian írta...

Köszönöm...ez jó ötlet!

nöné írta...

Ősszel kóstoltam először, illetve hallottam jótékony hatásáról. Nekem is van itthon:o)

florentine írta...

Évek óta tesztelem, sztem jóóóóóó:-)

Zsuzsa írta...

Eddig csak szerettem a gyömbér, most már tudom is, hogy jó :-)