2012. január 4.

Azt tudtam, hogy rózsaszín nyakmelegítővel

lepem meg Szabinát karácsonya, de hogy pontosan milyen is lesz az a nyakmelegítő, azt csak nagyon sok ötletelés után döntöttem el. Mert nyakmelegítőből nagyon sokféle van.


A minta egyértelmű volt, legyező, de abból is nagy a választék. Több horgoláspróba után döntöttem a pikkelyminta mellett, amiben egymás mellett váltakoznak a két-két pálcát egy láncszemmel összekötő, és az egy-egy pálcát két láncszemmel összekötő elemek, a kész munkán azonban ez a szigorú mértani szabályosság már egyáltalán nem látszik.


Azt, hogy milyen jól mutat egy felfelé keskenyedő nyakmelegítő, azt a tangledhappy.com oldalon láttam korábban. Ezt persze meg kellett oldani, de szerencsére a legyezőminta elég szabadon alakítható. Úgy a harmadánál arányosan elosztva kijelöltem három mintaegységet és négy soron keresztül hol egy láncszemet, hol egy-egy pálcát vettem el a mintából, így a negyedik sorra érzékelhetően szűkült, majd még az utolsó sorokban ugyanígy szűkítettem, ezzel a kezdeti 31 cm a tetejére 23 cm lett és összesen 22 sorból áll.

A kitűző pedig egy kis ellenpont a sok-sok rózsaszínen. Egy nagy és kerek virágot képzeltem el hozzá, a 100 kötött és horgolt virág című könyvben találtam is pár lehetséges virágot. A fodros rózsát horgoltam meg először, de nem tetszett, majd a büdöskével, végül a krizantémmal is hasonlóan jártam, aztán beláttam, valami kisebb, egyszerűbb kell. A krizantémnál jutottam odáig, hogy kitűző alapra varrtam, de ezen a könnyed nyakmelegítőn túl hangsúlyos és nehéz volt. Ekkor jutott eszembe a barna sapkámat díszítő virág, ez már szépen mutatott Gilicéből is és a kitűző alapon szépen megállt. Ismét jóval hosszabb volt a tervezés fázisa, mint a kivitelezés:-)


Minta: Pikkelyminta A horgolás bibliájából
Fonal: Barka Gerlepár - mályva árnyalat - 
50% bambusz, 50% pamut, 76 m/50 g
: 4.0 mm
Súly: 107  g

6 megjegyzés:

Judit Eszter írta...

Nagyon tetszik, a szín is és a kagyló mintákat is kedvelem, a virág igazán feldobja!

Vera írta...

Nekem nagyon tetszik..ráadásul lllllllilaa .. jöhet minden mennyiségbe.. persze más színt is szeretek..Az a virág meg a közepe szuper..

Zsuzsa írta...

Nagyon szép lett! Minden munkádból a harmónia árad, nézni is nagyon jó :-)

Tündérviola írta...

Nagyon szép lett! A gomb pedig tökéletesen illik rá!! A nyakmelegítőről szívesen látnék egy egész "alakos" képet :)

florentine írta...

Köszönöm:)

Töndérviola, sajnos csak feles kép van, azt küldöm e-mailben.

Noryta írta...

Biztosan jó meleg! Nagyon szép lett! Most olvasgatom én is A horgolás bibliája c. könyvet. :)