2012. április 21.

A kelt tészta olyan, mint a horgolás,

először ugyan meg kell horgolni pár dolgot, de ha az ember ráérez az ízére, már megy magától, bármerre. Lehet sós és édes, lehet töltött vagy sima, apró vagy egészben sült, a kelt tészta az, amiből tényleg bármi lehet. Kalács, kenyér, fánk, kifli, pogácsa, aranygaluska, bukta, hajtovány, bagel, pizza, zsemle, tubica, mind-mind szeretjük.

Ez pedig egy mákos kalács, amiben 80 dkg töltelék került. A bő 20 dkg darált mákoz adtam egy reszelt almát kissé kicsavarva, mazsolát, citromhéjat, citromlevet, a birssajt utolsó darabkáit, cukros forró tejet, csipetnyi fahéjat (minden mákosba teszek egy csipetnyi fahéjat), kekszmorzsát. A töltelék jó nedves lett, gőze átjárta az egész kalácsot és frissen is tartotta, amíg el nem fogyott.


És mennyi minden van, amit még nem próbáltam ki! Itt a fiamminga, amit a mélyedésekért kell enni, ezt már régóta tervbe vettem, és itt egy új, az észt kringel, micsoda látvány és micsoda nevek ezek!

Ha pedig valaki az út elején jár, mindenképpen Limara pékségét ajánlom!

9 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Ó, most állt össze a kép! (nagy homlokcsapkodás van :-)) A fiamminga-t én focaccia-nak ismerem. És mennyire, de mennyire szeretem!!! Ha Genovában jársz, ki ne hagyd :-)

Zsuzsa írta...

Posztot akartam írni belőle, de meggondoltam :-) Szóval milyen felfedezésre jutottam:
1.) Jó pár évtizede, sok holland és belga emigrált Genovába (ismerek ilyet, és ők magukat ősgenovaiaknak tartják-és a közéletben is részt vesznek.)
2.) Olaszországban, minden régiónak megvan a maga jellegzetes étele, Genovának a focaccia. Van édes, sós, töltött...változata, eszik magában, sonkával-sajttal szendvicsként...https://www.google.hu/search?hl=hu&pq=fiamminga&cp=4&gs_id=6n&xhr=t&q=focaccia&client=firefox-a&hs=CTL&rls=org.mozilla:hu:official&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Xf2ST73FBc7Msga0rPm4BA&biw=1356&bih=617&sei=Y_2ST56BD4KVswah_r2SBA
3.) olaszul a flamand=fiamminga

florentine írta...

Ó Zsuzsa, ha tudnák olaszul, most mondanék valami szépet!
Köszönöm:-)

MrsYarnart írta...

hogy te milyen finomakat tudsz!

Zsuzsa írta...

Ó, Rita, ha tudnék magyarul, akkor nem azt olvastam volna az utolsó bekezdésnél: aki az Etele úton jár....már gondolkodtam, hol van ott jó pékség :-D

florentine írta...

MrsYarnart: köszi:-)

Zsuzsa, azért meg kellene ám írni azt a bejegyzést!

Tündérlátta írta...

Micsoda finomságok!! Remekül néz ki a mákos!

Anice kötős blogja írta...

Micsoda finomságok, most megint sütnöm kell, meg még egy fotóval is adósod vagyok!

florentine írta...

Anice, várom a fotót:-)