2012. április 4.

Sokáig ellenálltam, és nem kértem el

ennek a sós rudacskának a receptjét, de ezt már én sütöttem. A hideg hozzávalókat csak össze kell gyúrni, kicsit pihentetni, és hajtogatás nélkül is csodás leveles és ropogós lesz. Szerintem sajttal a legfinomabb, de nagyon jól mutatnak rajta a magok is. Gyorsan fogy.


Sajtos rúd

a tésztához:
30 dkg liszt
25 dkg hideg vaj vagy margarin
8 dkg reszelt sajt
1 evőkanál ecet
6 evőkanál hideg víz
1 kávéskanál só

a tetejére:
1 egész tojás felverve
sajt, szezámmag, vagy bármi, amivel meg lehet szórni

Kimértem a lisztet, ráreszeltem a sajtot (olyan legyen, ami nem kenődik a reszelőn, ebben Edami van), majd a hideg vajat is (a kupacot néha megszórom liszttel, ezért nem tapad össze). Végül hozzáadtam a sót, kissé elmorzsoltam a vajat, hogy a hosszú szálak összetörjenek, hozzáadtam az ecetet és a hideg vizet is. Gyorsan összegyúrtam (ne melegedjen át a tészta a kéz melegétől), majd pár órára betettem hűtőbe.
Vékonyra nyújtottam (úgy 2 mm vastagra, sütéskor úgy a háromszorosára nő), megkentem a felvert tojással, az egyik felére sajtot reszeltem, a másik felét megszórtam szezámmaggal, majd pizzavágóval ujjnyi vékony csíkokra vágtam. Sütőpapírral kibélelt tepsin közepes lángon pirosodásig sütöttem (kb. 25 perc).


11 megjegyzés:

GumiPók írta...

Köszi, hétvégén kipróbálom :)

Julcsi írta...

Van nekem egy nagyon, de rettentően válogatós gyerekem. Ezt az egy házi "sütit" szereti, de én sosem készítek neki. Ha tényleg ilyen könnyű, akkor lehet, hogy mégis beadom a derekamat:)

florentine írta...

Eszter, remélem, gyorsan elfogy!

Julcsi, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a rettentő válogatós gyereked mit szól majd hozzá:-)

zazálea írta...

nekem finomságok között nem válogatnak,ellenben sokat tüntetnek el, tehát én is viszem:)

florentine írta...

Zazálea, pontosan ez a helyzet nálunk is.

timtimi írta...

Megsütöttem, a korábbi receptet elfelejtem, ezentúl ezt eszi a család!Köszi!!

florentine írta...

Timi, ennek nagyon örülök!

anyahajó írta...

Jaj, ez a sajtosrúd a gyengém - ha más süti. Jó saját receptem eddig nem volt hozzá, úgyhogy alig várom, hogy kipróbáljam. Köszi!

florentine írta...

Adél, remélem, ez lesz a jó recept!

MrsYarnart írta...

na, ezt én is megsütöm :)

florentine írta...

az fb-re éppen most kaptam egy képriportot, a kollegina szerint is finom