2014. május 4.

A medvehagyma a kert kihasználatlan,

árnyékos sarkában szerencsére jól érzi magát és szépen szaporodik. Most hároméves és eddig nem nagyon szedtem róla, hagytam megerősödni, de jövőre már bátran fogok, mert a levelek alatt rengeteg apró medvehagyma bújik. Csak frissen és nyersen szeretem, úgyhogy jövő tavasszal már mindig lesz pár levél kenyérre, salátába, pestoba.


Kapor
Már kel és nagyon várom, hogy ellepje a kertet. Annyi kel, hogy az elején nagyon meg kell ritkítani, mert hatalmasra nő. Frissen, zsengén a legfinomabb, de később a megerősödő kaporszár és virág is jó lesz a kovászos uborkába. Ha csapadékos az ősz, akkor kel még egy kevés, de már csak annyi, hogy egy-egy túrógombócba elég legyen. Ez tavalyi kép, szerintem ilyenkor a legszebb.


Zamatos turbolya
Évekig próbálkoztam a magvetéssel, néha lett is belőle valami, de csak pár gyenge kis növény, ami hamar felmagzott. A magokat viszont elhullatta, úgyhogy itt-ott megjelent a kertben.  Azt hiszem, ez is a csak frissen és nyersen fogyasztott növények közé fog tartozni nálam. Ebben a salátában pl. nagyon finom, de azért ezt a turbolyás tejszínes krumplit azért egyszer kipróbálom.


Orvosi zsálya
Fűszer- és gyógynövény is egyben, könnyen termeszthető és szinte egész évben szedhető. Színes levelű fajtáit köztereken gyakran látom dísznövényként, úgyhogy mostanában könnyen hozzáférhető. Olaszos paradicsomos szószokat, sült zöldségeket és húsokat fűszerezek vele (ezt a saltimboccát például nagyon szeretem).

 

Előzmény: snidling, bazsalikom, borsmustár, tárkony, kakukkfű

4 megjegyzés:

Jucus írta...

Hú, hogy mindig újabbnál újabb ötleteket adsz! :o) Köszi!

florentine írta...

Jucus, ennek nagyon örülök!

MrsYarnart írta...

a turbolyát nem ismerem, de többi nálam is megtalálható, kedves fűszer :)
a turbolyát hogy használod?

florentine írta...

még csak ismerkedünk :-) a szövegben szereplő két linket(ebben a salátában/turbolyás tejszínes) megnézted? meg itt egy leves, de ez nem az én ízlésem. http://mezesmadzag.blogspot.hu/2009/04/turbolyaleves.html
krumplisalátára szórva inkább