2014. május 20.

A jég és a felhőszakadás végül tényleg

elkerült minket, a szél viszont szinte megállás nélkül fújt. 

A mák megdőlt, elég sok el is feküdt, de bízom benne, hogy azért valami marad nekünk is. 


Az apróbbak általában átvészelték a vihart. A zöldbab sértetlen, az eddig mozdulatlan sárgarépa kikelt, a virágzó borsón sem látok sérülést. A hónap elején kiültetett paradicsompalánták viszont nem élték túl a viszontagságokat, tegnap újat ültettem helyettük. A cukkinipalánták sem élték túl, tegnap vetettem magot a helyükre. A csigáktól tartok leginkább, tegnap még volt két szabadföldbe vetett, ezekből mára már csak két csonk maradt.


A gyümölcsösben a legnagyobb a kár. A cseresznyét (kései, még zöld), a meggyet és a szilvát nagyon megtépázta a vihar, rengeteg apró gyümölcsöt levert, ami maradt, azok közül pedig sok sérült, ezek szintén le fognak hullani. Egy fiatal meggyfa el is pusztult, és a szederben szintén komoly károkat okozott a szél. 

A sok sérülés és a rengeteg eső után most jöhet a permetezés és a zöldmetszés, mert a növények ilyenkor nagyon fogékonyak a betegségekre, különösen a szürkepenészre. A bogyósok talán a legérzékenyebbek, és ezeket permetezni sem lehet, csak a sok napsütésben reménykedhetek. Az eperben már megjelent (és a csiga is sokkal több), a málna még zöld, a szeder pedig (már az a kevés, ami megmaradt) még csak bimbós, úgyhogy ezek még biztonságban vannak. 

A szél most is fúj, de legalább leszárítja a leveleket, és ha valóban meleg lesz, akkor ez után a rengeteg eső után megindulhat a növekedés.

6 megjegyzés:

aarkus írta...

Szegény kis meggyfa. A meggy a kedvenc gyümölcsöm.

Jucus írta...

De gyönyörűen virágzik a mákod! Az enyém még nem. Sajnálom, hogy így elrendezte a kerted ez az Yvett! Azért majd csak helyrejön valamennyire!
Minket szerencsére elkerült a jég, de a vihar az én sor mákom is megdöntötte, és a sok eső az én epremnek sem tett jót - jó, hogy említed ezt a szürkepenészt!

Juhmeli írta...

A csigák nálunk is nagy károkat okoznak. Gyakorlatilag minden spárgasípra jut 3, de az eper a legborzasztóbb. Szinte alig tudok szedni a gyerekeknek mutatóba pár szemet. Ma készítek egy sörcsapdát, az már tuti!
Sajnálom a gyümölcseidet, és a palántáidat, remélem most jobb dolgok jönnek.

florentine írta...

aarkus: védtük ugyan, de már a vadak is megtépázták, én is nagyon sajnálom szegényt!

florentine írta...

Jucus: nem tudom, mennyi mákom lesz, egyre több fekszik a földön. meglátjuk!

florentine írta...

Juhmeli: spárgasíponként három? ez rosszabb, mint az én egyik nap még van, másik nap sehol cukkinim :-(