2013. május 3.

Van friss zsályám, citromillatú kakukkfüvem,

kel a kapor és szépen megeredt a tárkony, úgyhogy májusban ezekhez kerestem recepteket. 

Tárkony
A tárkonyos krumplileves és a tárkonyos raguleves évek óta szerepel a listámon. Hasonlót ugyan főztem korábban, de a friss és a szárított fűszerek között általában fényévnyi a különbség, kíváncsian várom, milyen lesz!

Kakukkfű
Nagyon sok kakukkfüvet használok, a citromillatú vásárlásakor viszont eszembe jutott a kakukkfüves almatorta. A ház a Tatin utcában egyik receptje, vagyis kb. nyolc éve várja, hogy kipróbáljam.

Zsálya
Saltimbocca - eddig a zsálya hiányzott, most végre ezt is kipróbálhatom.
Zsályás focaccia - focaccia alaprecept és ötletek Limaránál, nálam simán zsályával és olívaolajjal.

Kapor
Krumplisaláta kaporral - pár napja főzte a Paprikán Jamie Oliver, legszívesebben azonnal megcsináltam volna!
A kaporszósz és kapros túrógombóc pedig az első kapros ételek között lesz, ha végre megerősödik a kapor. 



És amiket áprilisban kipróbáltam:

(27) Borsó alapú saláta - link nincs, a Nők Lapja konyhájában láttam, csak átlapoztam az újságot, és később fejből dobtam össze. Borsó, uborkakocka (jobb lett volna bele Kápia), mozzarella (passzol hozzá, a recept szerintem fetát írt), valami zöldfűszer. Laktató és meleg, április elején jól jött. 

(28) Limara túrós tésztájából kakaós csigát sütöttem, egyszerű és nagyon finom.

(29) Citromos sült csirke - nem értem, miért gondoltam korábban, hogy a húshoz nem jó (vagy inkább: fura) a citrom! Mennyei!

2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

A kakukkfüvet én a gombás, paradicsomos ételekhez is szoktam használni. A citromos csirkét ki is próbálom, úgyis sült csirkecombot terveztem a holnapi ebédnek :-)

florentine írta...

Zsuzsa, pont tegnap soroltam el valakinek, hogy mi mindenhez jó a kakukkfű. Húsok, babos és paradicsomos ételek, sült/grillezett zöldségek. Az egyik barátnőm nem eszik húst, ő levesbe is teszi, szóval nagyon sokoldalúan felhasználható.