2012. július 12.

A kakukkfüves csirke

az egyik kedvencem, gyorsan elkészül és sokféleképpen felhasználható étel. Só, fokhagyma, kakukkfű és némi párolás, ennyi az egész.

A húst megmosom és megtörlöm, hogy ne legyen vizes, majd megsózom. A serpenyőbe egy kevés olajat öntök, a húst egy kicsit megpirítom, majd lefedem és hagyom a saját levében párolódni. Miközben párolódik, megpucolom hozzá a fokhagymát és egy szép darab kakukkfüvet is letörök hozzá.


A fokhagymagerezdeket keresztben elfelezem és vágott felével teszem a hús tetejére, majd erre a kakukkfüvet. A kakukkfüvet mindig egészben használom, így a főzés végén könnyen ki lehet venni és csak az íze marad.
Ha már a saját leve elfőtt, pótolom, de mindig csak annyi vizet öntök hozzá, hogy a serpenyő alján egy ujjnyi legyen, így a csirke csak párolódik. A fokhagyma és a kakukkfű végig a tetején marad, de a gőze így is szépen átjárja a húst és csodás íze lesz. Ha omlósra párolódott, akkor a levét elfőzve a végén csodálatos szaft marad.

Gyerekkoromban mindig rizzsel ettük, talán ez a köret illik hozzá leginkább, de nagyon sokféleképpen használható. Zöldbabhoz és tökfőzelékhez is nagyon szeretem, kenyérrel még frissen vagy másnap hidegen, apróra tépve pitában.


Csirkecombból csinálom a leggyakrabban, de minden olyan hús jó hozzá, ami tartalmaz egy kis zsírt. A combot mindig bőrrel, csonttal használom, mert ettől a szaft hidegen kocsonyásodik és akár kenyérre is kenhető.

Nagyanyám receptje.

3 megjegyzés:

MrsYarnart írta...

ez igen! és úgy az igazi, ha a saját kertünkben szedjük a fűszereket :)

arszi írta...

A héten mi is kakukkfüves ebédet készítettünk rizzsel, gombával, tarjával, tejszínnel :) Fogadj szeretettel egy díjat a blogomról http://arsziblog.blogspot.hu/2012/07/dijat-kaptam-dijat-adk.html

florentine írta...

arszi, köszönöm, igyekszem megválaszolni!