2016. május 3.

A tavalyi túltermelés után úgy tűnik, idén

jobban belőttem a kívánt palántaszámot. 71 pohárban, 7 tejesdobozban és egy balkonládában várják a növendékek a kiültetést. A tejesdoboz, úgy tűnik bevált. Kevesebb föld kell bele, kisebb a helyigénye és könnyebben mozgatható. 

Bimbóskel
Idén először ültettem és valami hiba csúszott a rendszerbe. Napok alatt kibújt, pohárba tűzdeltem majd sárgulni kezdett. Az okát nem értettem, próbáltam utánanézni, van-e valami különleges igénye, de nem találtam semmit. Veszett fejsze nyelének véltem és kiraktam a teraszra. Jó két hét után magához tért, visszatért a színe és hozza az új leveleket. Kíváncsian várom, mi lesz belőle. 


Hajnalka
Idén nem egy, hanem 2-4 napot áztattam vízben a magokat, és valószínűleg ez a titok nyitja, mert tavaly alig lett pár szál, idén viszont úgy tűnik, a két zacskó minden szeme fejlődésnek indult. A második nap a szépen csírázásnak indult magokat ültetem csak pohárba (kettesével), aztán vártam a többivel, volt néhány kérdéses, de a negyedik nap úgy döntöttem, a szépek pohárba, a többi egy tejesdobozba kerül. Jövőre két tejesdoboz kell nekik.



Évekig kerestem a magot, most végre a Vaterán találtam, és az ára sem volt több, mint a közönséges magoké. Az igénye és a felhasználása kb. a paradicsommal megegyezik, az ízét meg meglátjuk. Egy cserépbe vetettem és vártam, vártam és vártam. Már ki akartam hajítani (erről ezennel ünnepélyesen leszoktam), mert három hét kellett neki hogy megmozduljon, míg végre zöldülni kezdett. Aztán meg alig fejlődött, de most végre megindult és látványosan fejlődik. 


Paprika és paradicsom
A paradicsom alig akart kibújni, a paprika meg először tényleg ki se kelt. Mostanra a paradicsom tűzdelve és szálasan is szépen fejlődik, a kápia viszont elég sovány. Most visszanéztem, tavaly is ezt csinálta, aztán csak lett belőle valami, igaz, csak őszre, de ehhez már a száraz nyári is hozzájárult.
Paradicsomból a szálasat idén korábban akarom kiültetni, van bőven, ha baj érné, tudom pótolni. 


Sóvirág, bársonyvirág, legényrózsa
A kinti bársonyvirág elfelejtett kikelni, úgyhogy ültettem tejesdobozba is, az persze három nap után megmutatta magát. A sóvirággal sem volt gond, gyorsan és szépen megindultak. Pár nap után mindkettőt két másik tejesdobozba tűzdeltem úgy, hogy az eredeti dobozt alaposan kiritkítottam. A képen a sűrűbb sóvirág a magvetéshez használt doboz, a ritkább a tűzdelt bársonyvirág. A legényrózsa egy balkonládában van, remélem, nem bánja a nagy sűrűséget.


A kertben meg persze mindig virágzik már valami. A sárgaviola az idei meglepetés, tavaly ültettem, bőven lett, úgyhogy átültetéskor elég sűrűn és sokat ültettem. Az illata bódító, a színeit pedig látjátok ti is. Minden nap rácsodálkoztam. 

6 megjegyzés:

aarkus írta...

Na ezt sose gondoltam volna, hogy a Vaterán kell perui földicseresznye (vagy bármi más) magot keresni... :-D Szépek a kis életeid.

florentine írta...

aarkus, a Vaterán állítólag minden van :-) Időnként rákerestem a neten, hátha árulnak elérhető áron magot, mert a 790 Ft/csomag + 2000 Ft szállítási költség áron nem érdekelt, és csak megérte várni.

Unknown írta...

Nagyon szépek a palántáid! Hamarosan költözhetnek. Még sosem próbálkoztam a perui földicseresznyével, de most megnézem magamnak.

Jucus írta...

Hű, mennyi szép, egészséges palánta! Talán már azóta ki is kerültek a kertedbe? Arra a perui földicseresznyére (is) kíváncsi vagyok, mik lesznek a tapasztalataid!
Szépek a tarka-barka virágaid!

florentine írta...

Ferenc, köszönöm szépen! Tegnap és ma jó eső volt, a hétvégén kiültetem a zömét.

florentine írta...

Jucus, köszi :-) Majd hozom a tapasztalatokat. A földicseresznye már a kétszeresére nőtt azóta, végre látványosan fejlődik a paprikával együtt, de a kiültetéssel még várok egy kicsit. A poharas hajnalka és a szárzeller márt kint van, a hétvégén mennek a paradicsomok.