2013. augusztus 20.

A paradicsom kacsozása

mostanában az egyetlen fontos teendő a kertben. A San Marzano a hosszú szárazság ellenére is szép és bőven terem, de nagyon erős növekedésű, ezért a felesleges hajtásokat rendszeresen el kell távolítani. Erről részletesen itt olvashattok.

Itt még zöld, de már hatalmas.


Idén a krumpli és a szilva hozta a legtöbb termést. A tavaszi időjárás kedvezett a krumplinak, szép és egészséges lett, a szilva pedig még érik. Eceteset már tettem el, a lekvárhoz viszont teljesen érett kell.


Elég sok magot szedtem (hagyma, rucola, lenvirág), kihullott a kapor és virágzik a kakukkfű is. Az ablakban nagyon szép a bazsalikom és megerősödött a tárkony.


A szedernek a bő terméshez sok napfény és sok eső kell. A napfény rendben, az esőt várjuk. Most a beteg, száradó részeket vagy aszalódó gyümölcsöt lemetszem, így még van esély a szép termésre. Egy kevés már van a fagyasztóban és tetem el pár üveggel lekvárnak is, de ennél jóval több termést várok.

Lassan át kellene ültetni az epret, és idén is vetek mákot, de most időben, mert azzal tavaly kicsit elkéstem.

4 megjegyzés:

MrsYarnart írta...

micsoda termés! a paradicsomon meg egyenesen elámultam, ilyen formát még nem is láttam :)

florentine írta...

Éva, a paradicsomon én is! A San Marzanonak ilyen a formája, tavaly viszont nem nőtt tenyérnyi, csak olyan hüvelykujjnyi. Ennek a fajtának van kicsi és nagy változata, a vetőmag zacskóján csak simán San Marzano felirat volt, szerintem ebben van minden, de én nem bánom.

Paat írta...

Nehéz beosztani, mi? Kert vagy kézimunka? (A kert mostanában az aratás és befőzés...) Csodás a krumplid, mi kiettük mind kicsiként, nem volt esélye ekkorára nőni:) A szedret már tavaly is locsolni kellett nekem is, de így nagyon sok van és mivel a szerencsésen sok szilvából lekvár lesz, így az összes szeder szörpként végzi:) Lassan jut idő újra hobbira.

florentine írta...

Paat, hát nyáron kevesebb idő jut a kézimunkára, az biztos...