2013. augusztus 8.

Az erős illatok újabban

nagyon zavarnak. Sose volt kifejezetten érzékeny orrom, de amit a mosószer, mosogatószer, tisztítószer vonalon művelnek, az nekem már túl sok. Az elmúlt hónapokban találtam pár olyan ötletet, amivel kiválthatok néhány tisztítószert, ezeket gyűjtöttem most össze.

A legnagyobb szám szerintem a mosógél, amit Benke Erika oldalán találtam. Pont egy éve használom mosópor helyett és nagyon elégedett vagyok vele. A recept itt olvasható.

Egy kisvárosban kaland az élet, úgyhogy csak a bórax beszerzése lehetne egy külön bejegyzés. Patikában vettem végül 5 dkg-ot az első adaghoz. Mosószappan? Kemény és az egyik még erősen illatosított is volt, főzés hatására az egész ház megtelt a szaggal, borzalmas volt.
Végül timtimi barátnőm segítségével eljutottam a zöldbolt.hu oldalig, ahol a mosószappan tényleg mosószappan (puha és jellegzetes illata van), és minden mást is be tudtam szerezni.

Ezt a bejegyzést már tologatom magam előtt egy ideje, a végső lökést a megírásához az adta, hogy megláttam Erikánál a mosógélhez a kezdő csomagot (bejegyzés itt), szerintem nagyon praktikus. Pár hónapja egyébként rendelhető Erikánál mosószappan sima és mosószódás változatban is.


Az arcbőröm rendkívül problémás és főleg nyáron nagyon sok gondot okoz. A rózsavíz nyugtató hatásáról több helyen olvastam, aztán most a nyár elején nincs mit veszteni alapon kipróbáltam a rózsavizes arclemosót. Elképesztő, hogy mennyit segített! Nem, gyönyörű arcbőröm nem lett, de legalább kezelhető és elviselhető. Ha valaki tudja, miről beszélek, tegyen egy próbát. Nekem bolti rózsavizem van (1 dl víz, 1 teáskanál rózsavíz, ez úgy egy hét alatt elhasználható), de ha valaki vállalkozik rá, akár maga is elkészítheti, itt a bejegyzés hozzá.

A mosogatószer kiváltására még várni kell, de a nagyok már bőszen kísérleteznek. Megvárom, addig pedig a bolti szuperillatos tisztítószer helyett egyre több helyen a mosószódát, a háztartási szódabikarbónát (nem a sütésre szánt, ez 5-600 Ft/kg), az ecetet és a nátrium-perkarbonátot használom.
 
Befőttes üveget szerencsére nem kell vennem, van elég. Igaz, az utóbbi időben szívesebben használom a 3-4 dl-es méretűt, ami persze kevesebb, de azt meg az egyik barátnőmtől kaptam.
A címke eltávolítása? Igen, az elmúlt években kipróbáltam mindent, ami büdös, holott a megoldás elképesztően egyszerű: olaj és szódabikarbóna. Működik!

Ezt a mézszirupot is Benke Erika oldalán találtam, nagyon jó ötletnek tűnik. Eddig fölös energia hiányában nem tudtam megvalósítani, de most kakukkfűvel kipróbálom, az amúgy is légút megbetegedésekre ajánlott, és remélem, a télen kevesebbet kell patikába járnom!

5 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Ismerem Erika kencéit, szappanjait, de a mosógél recijét nem is láttam még...köszönöm, hogy írtál róla. Nem mellesleg igazi, békebeli mosószappant keresek, mert a nagynéném sokat használta, napon szárította a ruhákat, és én nagyon szerettem az illatát...

florentine írta...

Most fogy el a mosószappan készletem, kipróbálom Erikáét, szerintem az övé olyan lesz :-)

Eleonóra írta...

Nagyon hasznosakat írtál, köszi!

aarkus írta...

Én is nagyon köszönöm ezt a bejegyzést! Mosószappanból találtam már olyan régi fajtát is, meg olyanba is belefutottam, ami dögletes romlotthal-szagot árasztott, miközben reszeltem, ki is dobtam az egészet úgy, ahogy volt...

florentine írta...

Eleonóra: köszönöm!

aarkus: ezeket a tapasztalatokat sajnos be kell gyűjteni ahhoz, hogy aztán az ember átgondolja, mit hol vesz, és mi a drága.