2012. május 26.

Összefoglalót írni nem könnyű,

sajnáltam volna, ha elveszik, úgyhogy a Fonalválogatóra írt két bejegyzésem mostantól itt található. A Cataniáról szóló bejegyzés a korábbi ajánló bejegyzésben olvasható.

Fonal: Barka Kabala (Alize Bella)
Beszerzési hely: Barka webáruház
Összetétel: 100% pamut
Hossz: 180 m/ 50 g
Ajánlott tűméret: 4.0-4.5 mm

A projekekt: saját tervezésű mobiltok, hexagon dekoráció és nagyimintás kendő
Használt tűméret: 3.0-4.0 mm

A Kabala a Barka 2011 nyarára szánt egyik nyári fonala. Harminckét színben és tizenöt hosszan színátmenetes változatban kapható. Ezek a hosszan színátmenetes fonalak nagyon megérintették a Barka vásárlóit, mert a Mediterrán például napok alatt fogyott el, ami nem csoda, hosszan színátmenetes fonalat nagyon nehéz vásárolni, ennyi pénzért pedig szerintem lehetetlen.


A fonal a Gilice és az Felhő házasságából született, vagyis kevésbé hajlamos a bolyhosodásra (mint a Gilice) és a dupla sodrásos szerkezete (Felhő) miatt lazább. 


A nagy színválaszték és a fonal adottságai láttán egyszerre több munkához is hozzáfogtam. Horgoltam belőle mobiltokot és kártyatartót, és még folyamatban van két nagyobb darab horgolása, egy hexagon dekoráció és egy nagyimintás kendő.

A mobiltokot a szövetszerű hatás érdekében először 3.0-as tűvel horgoltam csupa kispálcából, de kicsit kicsi lett, így fel kellett bontanom, majd a következőt már 3.5-ös tűvel horgoltam. A szövetszerűség megmaradt, de kicsit lazább lett, mobiltoknak mindkét megoldás jó, a második változathoz viszont talán egy méterrel kevesebb fonal kellett. A fonal jól bontható. 


A Mediterrán nagyimintás kendőnél minden négyzet közé egy-egy láncszem került, a középvonalához pedig kettő, ezzel, és a 4.0-es tűvel egy puha és könnyű kendő horgolható. A színek között nagyon finom átmenetet képeznek a két főszín árnyalatai, szinte egymásba simul a kék és a zöld.


A hexagonokból egy kb. 56×77 cm-es dekoráció készül. Mivel ez egy babás kiegészítő, így a pasztell árnyalatok adottak voltak és a 3.5-ös tű jó választás volt, ezzel már kellően puha, de még tartja magát. A színek gyönyörűek és együtt nagyon jól működnek. A hexagonok folyamatosan készülnek, még úgy harmada és az összehorgolás hátra van.

A fonal gyengeségeként a kissé szálkás szerkezetet és a végeken szálasodást tudom említeni. A szálkásodás az apró és soronként más-más színű hexagonoknál észrevehető, hiszen minden darabon három fonalvéget kell eldolgozni. Mivel dekoráció lesz, így a tartása miatt 3.5-ös tűvel horgolva az elején még néha átböktem a fonalat, de úgy egy gombolyag elhorgolása után már ez sem volt jellemző. Ráadásul a kendőnél ez a probléma soha fel sem merült, lazább mintánál és nagyobb tűnél kisebb az esély a fonal átszúrására.

Vélemény: nagyon jó és sokoldalúan felhasználható alapfonal. A nagy sikerre való tekintettel most is kapható a többi nyári fonallal együtt, hogy milyen hosszú távon lehet megvásárolni, az kérdéses.

A bejegyzés óta elkészült a virágos hexagon, egy hullámos babtakaró és a mediterrán kendő, a részletekért katt a linkre. 

2 megjegyzés:

Nanga írta...

Jó rég nem néztem azt a blogot, látom, már oda is meghívó kell, ehhh.
A Kabala a kedvenc fonalam, én valamiért a gyapjút nem szeretem magamon, csak a pamutot :)

florentine írta...

Nanga, nem, hónapok óta nem írt senki, így a blog megszűnt. Most gyapjút kötök, hát kemény dolog, az biztos.