2011. december 15.

Ránézésre a stollenre hasonlít,

de elkészíteni jóval könnyebb ezt a sütemény. Édes túrós cipó néven találtam az egyik Dr. Oetker szakácskönyvben és karácsony táján mindig megsütöm. Jól tárolható, szépen szeletelhető és dekoratív sütemény. 


Majdnem stollen

Hozzávalók a tésztához:
125 g vaj
125 g cukor
2 tojás
kevés só
kevés reszelt citromhéj
150 g sovány túró

350 g liszt
4 csapott teáskanál sütőpor

200 g aszalt és kandírozott gyümölcs aprítva

a kenéshez:
50 g olvasztott vaj

a szóráshoz:
3-4 evőkanál porcukor

A tésztához a vajat és a cukrot habosra kevertem, hozzáadtam a tojásokat, majd folyamatos keverés mellett a sót, a citromhéjat és a túrót is. Kimértem a lisztet és összekevertem a sütőporral, majd - ezt már fakanállal - a tésztához kevertem. A négy teáskanál sütőpor kicsit soknak tűnik, de kell ennyi, mert a tészta elég masszív és sok nedvességet tartalmaz.

Az aszalt gyümölcsök közül a sárgabarackot nem szoktam beáztatni, a többit azonban egy-két percre mindig beáztatom, majd szűrőben lecsepegtetem. Sütöttem már csak sárgabarackkal, nagyon finom volt, de a színeket hiányoltam belőle. Vörösáfonyát, mazsolát, kandírozott narancshéjat szoktam tenni bele vegyesen, mikor mi van otthon, vagy melyik zacskó van éppen megbontva.

A sütőformát bőven kikentem vajjal. A tésztához adtam a gyümölcsöket, kézzel belegyúrtam majd a formába tettem és közepes lángon megsütöttem. A recept légkeveréses sütőnél 160 °C-t és 50 percet ír, ennél kicsit tovább sütöttem, úgy fél óra után pedig egy darab alufóliát borítottam rá, hogy ne barnuljon meg a teteje.
A sütemény kritikus pontja a sütés, a hosszú sütési idő miatt arra kell ügyelni, hogy ne száradjon ki. Tűpróbáig sütöttem, majd kivettem a formából, megkentem a vajjal, majd bőven porcukroztam. 

2 megjegyzés:

Anice kötős blogja írta...

Szép és megint roppant guszta! Köszi a receptet.

florentine írta...

Köszönöm:-)