nagyon lágy, több türelmet igényel, mint az isler. A tésztát csak hidegen lehet formázni, szaggatni, ezért az összegyúrt maradékot mindig elnyújtom úgy 1 cm vastagra, és visszateszem a hűtőbe. A kisebb, elnyújtott darab könnyebben lehűl és ismét nyújtható, szaggatható.
A tészta előnye, hogy nagyon sok formában készíthető el. Nálunk a lekvárral összeragasztott virág és az apró kiszúrókkal kiszúrt, csokizott egyaránt gyorsan fogy. A tészta utolsó darabjaiból lehet kifliket sodorni és melegen porcukorba forgatni, vagy apró kis golyókat formázni belőle, mélyedést nyomni a közepébe és lekvárral megtölteni.
Mákvirág
Hozzávalók a tésztához:
330 g vaj
140 g porcukor
1 egész tojás
400 g finomliszt
140 g darált mák
1 vaníliarúd kikapart belseje
A töltelékhez:
lekvár (nálunk ribizli)
A díszítéshez:
vaníliás porcukor
csokoládé
A tésztához a vajat robotgéppel habosra keverem, beleszitálom a porcukrot, majd amikor a gép már ezt is habosra keverte, hozzáadom a tojást és a vaníliát. A lisztet átszitálom, hozzámérem a mákot és több részletben a vajas masszába keverem. A tészta elég lágy, a keverőtálból úgy kell kikaparni. Két részre osztom és zacskóba csomagolom, 4-5 centisre nyújtom, hogy minél előbb áthűljön.
Legalább 2-3 órát kell hűteni, hogy a vaj visszaszilárduljon, de a recept egy éjszakát ír. A hűtőből kivéve két sütőpapír között kinyújtom. Lisztezni így is kell, de csak keveset szabad, mert a tészta mindent felvesz és a sok liszttől keményedik. A maradékot gyorsan összegyúrom, zacskóba teszem és elnyújtom.
A sütésnél arra kell ügyelni, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és nem omlós, hanem kemény lesz. Közepesen meleg sütőben addig sütöm, amíg az alja egy kis színt kap, majd 2-3 percet még a tepsiben hagyom hűlni. Két tepsivel dolgoztam, amíg az egyik sült, addig a másikba szaggattam a tésztát.
A sütésnél arra kell ügyelni, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és nem omlós, hanem kemény lesz. Közepesen meleg sütőben addig sütöm, amíg az alja egy kis színt kap, majd 2-3 percet még a tepsiben hagyom hűlni. Két tepsivel dolgoztam, amíg az egyik sült, addig a másikba szaggattam a tésztát.
Szerintem több türelem kell hozzá, mint például a hatlaposhoz, ezt ugyanis újra és újra ki kell nyújtani, szaggatni, a maradékot gyorsan összedolgozni, ellapítani, hűteni. A mérettől függően rengeteg lesz belőle.
Egy hét pihenés nagyon jót tesz neki, nálunk erre az időre gyakorlatilag elfogy, vagy ha karácsony előtt sütöm, akkor külön dobozban tárolom a családi adagot és külön az ajándékozásra szánt adagot. A dobozokba a rétegek közé sütőpapírt teszek, így szép marad és nem borul össze.
Egy hét pihenés nagyon jót tesz neki, nálunk erre az időre gyakorlatilag elfogy, vagy ha karácsony előtt sütöm, akkor külön dobozban tárolom a családi adagot és külön az ajándékozásra szánt adagot. A dobozokba a rétegek közé sütőpapírt teszek, így szép marad és nem borul össze.
Lajos Mari receptje.
1 megjegyzés:
Nyami! Ez nagy merénylet volt ellenem, így reggeli előtt :)
Megjegyzés küldése