2011. október 7.

A sütőtök azon kevés dolgok

közé tartozik, amit nagyon szeretek a télben. Idén egy darab sem termett a kertben, mert a fiatal növényeket kitúrta egy vakond, és mire észrevettem, el is pusztult. A nagydobosit szeretem a legjobban, de ha az nincs, jöhet bármilyen, csak finom legyen. Tavaly két nagyon rossz sonkatök után (valószínűleg éretlenek voltak) feladtam, idén talán nagyobb szerencsém lesz. Eddig csak gyűjtögettem a recepteket, idén végre ki is próbálom őket.



Ételek sütőben sütve:
a csirkés változat Dolce Vitatól származik, azonnal megtetszett, aztán feledésbe merült, még jó, hogy Limara eszembe juttatta. Megsütöttem, nagyon finom! Amitől féltem, hogy tömény lesz, de nem, tökéletes lett. A letakarással óvatosan kell bánni, csak az elején kell, amíg levet kezd engedni, mert a csirkében és a sütőtökben is elég sok a víz. Én túl későn vettem le a fóliát, nagyon leves lett, ezért jóval tovább kellett sütnöm, mint a megadott egy óra. Jó sok lilahagyma mehet rá, a tök édessége miatt a sózásra oda kell figyelni, a végeredmény pedig egyáltalán nem édes. A zsálya a recept alapköve, lehetőleg friss legyen.

Gorgonzolás receptet BéVénél találtam, lilahagymás, fokhagymás, a rozmaringot lehet hogy zsályára cserélem.

Limara csodálatos lepényt sütött szintén lilahagymával, ha egy kis ropogós tésztára vágyom, ezt fogom kipróbálni.


Süti szekció is van, természetesen. 
A karácsonyinak tűnő mascarponés sütivel talán nem várok karácsonyig. Az angol-amerikai sütiknél gyakran szerepel krémsajt vagy mascarpone, citrommal vagy naranccsal és némi porcukorral ízesítve nagyon finom. A répatortának, sárgarépás muffinnak is elengedhetetlen kelléke (na jó, elengedhető, de finomabb vele), itt a tekercs töltelékeként szerepel. A tortánál, muffinnál összeérnek az ízek, valószínűleg ezt is érdemes kicsit pihentetni.

Jamie Oliver sütötte valamelyik sorozatában a sütőtökös muffint, nagyon megtetszett, idén kipróbálom ezt is. Hatalmas adag, ő a bekevert muffin felét eltette másnapra, én felezni fogom az adagot.Úgy emlékszem, sütőtökös receptjei neki is vannak, talán a Jamie természetesen című könyvében, majd belenézek, ha megvan a könyvtárban.

A zabpelyhes keksz iránti rajongásomról már írtam, ez a recept nagyon szimpatikus, a télen sorra kerül ez is.

És a hétpróbás kedvenc, amit idén is megsütök, a whoopie pie. Elég bele egy csésze cukor, hiszen már maga a sütőtök is nagyon édes. Fahéjjal, gyömbérrel és krémsajttal ez egy tökéletes téli süti, mosolygok, ha csak rágondolok. Habzsákból szoktam adagolni a tésztát és az eredeti méretnél jóval kisebbeket sütök, olyan négy-öt centi átmérőjűt, mert az amerikaiak megasüti mániáját nem osztom. A krémsajttal esténkét szoktam a másnapi adagot betölteni, ami nálam a megadott recepttől eltérően vajat nem tartalmaz (a krémsajt maga elég zsíros), porcukrot is csak keveset, és pár csepp citromlevet, ami még inkább kiemeli a kekszeben lévő fűszerek ízét.

A süti szekció jóval hosszabb, de az ételek is sütőben készülnek. Jellemző!

2 megjegyzés:

Cinkepiri írta...

Az idén ritkajók a tökök!

Mi levesnek esszük főleg meg sütve. Jó nagy kockákra vágjuk a lehéjazott sonkatököt. Beleszórjuk a tepsibe, kicsit megpermetezzük olajjal,megtengerisózzuk,megborsozzuk, megsütjük pirultasra.

Édesen, cukrozva vagy mézzel senki nem eszi. Ja, zsályát vagy rozmaringot is jó rászórni ám!

florentine írta...

A sült, fűszeres sütőtökön én is gondolkoztam. Nekem a leves nem vált be, pedig több receptet is próbáltam.