2014. július 6.

A fűszerkert bőségesen ellát

friss fűszerekkel, mostanában van miből választani.


Bazsalikom
Most olvastam (ebben a bejegyzésben), hogy 20 cm körül vissza kell vágni, hogy elbokrosodjon, sőt, a hajtások vége vízben gyökeresedik. Már tesztelem, hogy működik-e. Az első vetésre igencsak ráfért a visszavágás, úgyhogy hamarosan csinálok egy adag pestot a zsenge levelekből (túlérett levélből gyorsan romlik), a maradékból pedig szirupot. 

Tárkony
Hatalmasra nőtt, már virágzik. A levágott rész könnyen szárítható, érdemes szárával, szebb lesz a végeredmény. Tavaly már szárítottam, a télen teszteltem, jól használható. A fűszervajat meg el ne felejtsem kipróbálni!

Zsálya
A zsályát is visszavágtam már június közepén, hogy ne nőjön hatalmasra. Szárításkor elég sok szürkül, az íze kevésbé jó, viszont nagyon sokáig szedhető, azt hiszem, én maradok a friss változatnál.

Kapor
Zsengét már alig találni, de tökfőzelékbe és kovászos uborkába használható a virágzó is. Ősszel szokott még kelni, de lehet, hogy idén nem várom meg, vetek egy keveset hamarosan.


Citromillatú kakukkfű
A tavasszal elég rosszul nézett ki, a nyár elejére megerősödött, akkor kicsit visszavágtam. A levágott részeket összekötöttem és megszárítottam, jó illata van, remélem, télen tudom használni. Szirupot is főztem már belőle, finom mindenféle nyári italhoz.

Csombor
Tavaly elkövettem azt a hibát, hogy virágzáskor nem szedtem azonnal a téli adagot (nagy volt a szárazság, egy kis esőre vártam, de hiába), sokat vesztett az ízéből. Most kezd virágozni, úgyhogy a szárításra szánt adagot hamarosan begyűjtöm. 

Az évelő csombort (tényleg az lesz az ismeretlen bokor, itt megtaláltam) és a kakukkfüvet ritkábban használom, de nagyon szépek, főleg, ha tele vannak virággal (itt mutattam). 

4 megjegyzés:

aarkus írta...

Ez mindig elvarázsol, akár élőben,akár képen: egyszerű fa felület és rajta a fűszernövények - tökéletes kompozíció. A bazsalikomos visszavágást nem tudtam, de most is van egy cseréppel az ablakban, észben tartom.

Jucus írta...

Kincsek! És Te már tudod is, mit hogyan kell alkalmazni a konyhában - nekem ezt még tanulnom kell.
A tárkonyom nekem is virágzik,most vágtam vissza. Csokrokba kötöttem, felakasztottam - csak azt nem tudom, ha virágzik, az nem von le az értékéből?

florentine írta...

aarkus, én sem, és nem is feltételeztem ezt a bazsalikomról. kíváncsian várom, mert azért így könnyebb lenne az utánpótlás

florentine írta...

Jucus: a zömét virágzáskor kell szedni. Most megnéztem A vadon termő és termesztett gyógynövényeket, a tárkonyt herba előállításra még a virágzás előtt kell szedni, ebben az esetben háromszor is betakarítható - hm ezt jó, hogy most megnéztem!