2014. július 17.

Már korábban is megfordult a fejemben,

hogy a kedvenc San Marzanom mellé kellene egy másik fajta paradicsom is a nagyobb biztonság érdekében, de a gondolatot tett nem követte. Április végén azonban érkezett Juhmelitől egy kis csomag, és a csokimenta mellett három tasak paradicsommag is volt benne. Még aznap elvetettem, és mivel napfény ekkor már bőven érte, kelt is szépen.

Úgy gondoltam, nem tűzdelem, hanem a ládában hagyom, sok ilyen palántát lehet kapni a piacon, kipróbálom ezt a módszert is.  

kiültetéskor - 2014. június 11.

Az első kellemetlen meglepetés akkor ért, amikor kiültettem, gyökere ugyanis alig volt. A 2-3 leveles paprikáé, bazsalikomé már tűzdeléskor majdnem a láda aljáig ért, de a hatalmasra nőtt paradicsomtöveknek alig 2 centis kis bajsza volt. Leültettem jó mélyre (a paradicsom a szárán is képes gyökeresedni) és beöntöztem. Mindez a fűszerpaprikával egy napon, és igen, jött a 6 °C. 

Katasztrófa, vegetálás, pusztulás. Július első napjaiban a 40 mm eső ezt is helyretette, és kapott még apránként további 60 mm-t, most újra harsogóan zöld és fejlődik. Némelyik már virágzik, úgyhogy kíváncsian várom a szív alakú, a lila és a sárga paradicsomokat. 

2014. július 6.

2014. július 6.

2014. május 6.


2014. április 26. 

6 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Remélem megemberelik magukat és lesz mit harapni az indián nyárban is. Nálam a sok eső és a béna támrendszer miatt kidőltek, de nem merem mozdítani őket, nehogy összetörjenek. Szerintem most már fetrengő üzemmódban nyomjuk ezt a nyarat.

Juhmeli írta...

Ja, nem is írtam még, de vetettem több helyre is a csomborból, remélem a csigák nem szeretik.

Zsuzsa írta...

Jaj, de szeretem az esti locsolásokat...a paradicsom szárának a jellegzetes illatát!

florentine írta...

Meli, én kettővel jártam így, olyan gyorsan nőttek, hogy mire megint kötöztem, vastag szárral feküdt, de azért még mozdítható volt mindkettő. Igen, úgy tűnik, hamarosan lesz rajtuk, remélem, mindegyik fajtából sikerült megmenteni néhányat. Nem, a csombort nem szeretik, ne aggódj miattuk.

florentine írta...

Zsuzsa, imádom a paradicsom zöldjének illatát :-)

florentine írta...

Zsuzsa, imádom a paradicsom zöldjének illatát :-)