2014. február 21.

Az elmúlt években két barátnőmről is kiderült

hogy lisztérzékeny. Szeretek sütni, szívesen lepem meg őket egy-egy sütivel és mindig örömmel is fogadják, úgyhogy elkezdtem böngészni a lisztmentes recepteket, de az első találatokkal nem sokra mentem.


1. az ételnek semmi köze a liszthez
igen, tudom, hogy a rakott krumpliban nincs liszt, de amikor én lisztmentes recepteket keresek, akkor olyan ételekre gondolok, amiben eredetileg szerepel a liszt, de az adott receptben ez ki van váltva

2. adott recept sokféle nehezen beszerezhető alapanyagot tartalmaz
barna, ragacsos és sima rizsliszt (és mindez egy receptben), xantán, cirokliszt, tápiókakeményítő - ez utóbbit ma éppen nem kaptam, hajdinaliszt volt és elhoztam az utolsó burgonyakeményítőt.

3. speciális lisztkeveréket tartalmaz
alkalmanként 10-20 dkg kell belőle, tehát az én kapacitásomhoz mérten nem fogy el, és szívesebben használok inkább egyszerű alapanyagokat, dió és mák pedig bőven van itthon

Ekkor gondoltam, megfordítom a dolgot és elkezdtem azon gondolkodni, milyen lisztmentes recepteket ismerek. És lőn, van pár a tarsolyomban, csak soha nem úgy gondoltam ezekre hogy lisztmentesek! A dió, a mák, a mandula és a kukoricakeményítő a legegyszerűbb lisztpótlók, a kukorica- és a hajdinaliszt is gluténmentes, ezek általában vannak is itthon.

Néhányat már kipróbáltam ezek közül, néhány kipróbálásra vár, és ha a későbbiekben találok újabb receptet, akkor be fogom ide linkelni.

Aki lisztérzékeny embernek szeretne sütni vagy főzni, kérem, körültekintően járjon el és mindig nézze meg az összetevők listáját, mert hihetetlen, hogy mi mindenben van búzaliszt. Olcsó sűrítőanyag ugyanis.

Túrótorta
sokszor sütöttem, nagyon finom, a lisztmentesség érdekében inkább étkezési keményítő legyen benne, mert egyes pudingporok is tartalmaznak búzalisztet

Puszedli (a fenti képen)
kolléganőmnek sütöttem először, amikor betoltam a tepsit a sütőbe, akkor jutott eszembe, én nem is szeretem ezt a fajta puszedlit, de mindegy is, úgyse nekem lesz. tévedtem, nagyon finom, háromszor sütöttem karácsony környékén. dióval kísérleteztem és maradtam is a diónál, nagyon jól érvényesül benne a pirított dió íze

Kókuszmuffin
Stahl ősrégi receptjei közé tartozik, kókusztejpor és kókusz váltja ki a lisztet, a kókusztejpor egy újabb könnyen hozzáférhető lisztpótló

Egyszerű mákos süti
tényleg egyszerű, csak össze kell keverni és megsütni, az egy púpos evőkanál liszt helyett étkezési keményítővel sütöm és pár szem meggy nagyon feldobja

Brownies
nagyon sok brownies lisztmentes, úgyhogy aki válogatni szeretne, csak írja be a keresőbe és magyar nyelven is talál, ez Nigella Lawson receptje őrölt mandulával és aprított dióval

Máktorta
csodás piskóta Chili & Vaniliától, ez lesz a következő, amit megsütök. a mákolaj az egyetlen extra hozzávaló, de bármilyen semleges ízű olajjal kiváltható

Mogyoróvajas keksz
hozzávalók: mogyoróvaj, cukor és tojás. ennyi. mogyoróvajat akár házilag is lehet hozzá készíteni, ha valaki nem szeretne egy egész üveget megvenni. a földimogyorót aprítom, majd mozsárban simára dolgozom (a gasztrobloggerek aprítóban csinálják, de én jobban szeretem mozsárban). hamar megy a mogyoróvaj magas olajtartama miatt. a kenhetőség érdekében egy kevés semleges ízű olajat és az íze miatt egy kevés mézet érdemes adni még hozzá

Szilvalekváros süti (javított link)
Limara jó ideje kényezteti olvasóit lisztmentesített receptekkel, nekem a Szilvalekváros süti a legszimpatikusabb, liszt helyett dió és riszliszt van benne (ide kattintva elérhető Limara többi gluténmentes receptje, van közte még mézeskalács is)

Jobbra az oldalsávban nyitottam egy linkgyűjtemény csoportot, a későbbiekben gluténmentes címszóval könnyen elérhető lesz ott ez a bejegyzés.

És még mindig van néhány a tarsolyomban, ezeket meg hozom apránként.

Újabbak:
Rizslisztes piskóta Limaránál

Százszorszép (apró kis kekszek, burgonyakeményítő, tojássárgája, cukor és vaj kell hozzá)

Cukkinikenyér (dióval, rizsliszttel és kukoricaliszttel)

Sacher torta (mandulával)

Kókuszcsók málnával (nekem jóval szárazabb lett a tészta, mint a mandulás változat, nyersen szinte morzsálódott, nyilván a kókusz minőségén sok múlik, de megsütve összeállt és finom volt így is)

Répatorta (liszt helyett mandula/dió/törökmmogyoró)

Babakeksz (margarin, cukor, kukoricaliszt, víz)
a vízzel óvatosan és nem szabad barnára sütni, mert a barna részek bekeményedek

Kókuszos-csokis csók (kókuszreszelék, tojás, vaj/margarin, cukor, csoki)
1/2 adag 18 db, brutálfinom!

Csokis-diós kocka (tojás, dió, kakaópor, cukor, sütőpor, és a mázhoz: vaj/margarin, kakaópor, cukor)
megsütöttem, sima piskóta, a csokimáz viszont tökéletes, azt használni fogom!

Citromkrémes máktorta (olaj és darált mák/mákliszt, a krém pedig lemon curd, vagyis, tojás, vaj, citrom gőz fölött főzve)

Jamie Olive diós csokitortája (225-225 g dió és csokoládé és 5 tojás)
hasonlót már sütöttem, ez csak finom lehet!

Fahéjas csillag (Zimtsterne) (dió, fehérje és cukor, a tetején fehérjéből máz)
tipikus karácsonyi süti, de a dió és a fahéj bármikor finom

Bounty golyó (kókuszreszelék, porcukor, mascarpone, csoki)
elég veszélyesen néz ki :-)

Kakaós keksz (rizsliszt/kukoricaliszt, kókusz, kakaó, vaj/margarin, tojás)
nagyon gyors és nagyon finom

Kukoricaprósza (kukoricaliszt, rizsliszt, kefír, tej, tojás)
gyakran sütöm, nagyon finom


ÁLTALÁBAN A GLUTÉNMENTES TÉSZTÁRÓL:

A tésztagyúrás rejtelmei - sikérhelyettesítő adalékanyagok

2 megjegyzés:

szaberka írta...

Köszönöm, sok jót találtam!

florentine írta...

szívesen. és gyere máskor is, ha találok valami jót, mindig bővítem a listát