2013. november 20.

A kelt tészták terén mindig

lemaradásban vagyok. Hetente sütök egy kenyeret vagy tubicát, néha pogácsát, buktát, a többi meg valahogy elmarad. Pedig hogy szeretem ezeket a gyönyörű formákat! Legyezőkalács, rózsapogácsa, masni, koszorú. És micsoda nevek! Emsaimadas, gibassier, lussebullar, fantan.

Úgyhogy induljon a gasztrotúra 2. évada, mostantól minden hónapban kipróbálok egy újabb kelt tészta receptet, ami még ráadásul szép is. A képen a 0. hónap kakaós csigája, alatta pedig a linkgyűjtemény, ebből lehet választani. A későbbiekben ezt a listát bővítem, ha találok újabb receptet.




Édesek
Orosházi banánlevél (kakaós/fahéjas/vaníliás) 
Lussebullar (svéd sáfrányos tészta Luca napra)
Gibassier (narancsos, ánizsos Provance-i péksütemény)
Dán briós (diós vagy mákos)
Citromos legyező
Almás táska
Ensaimadas (spanyol briós)
Estonian kringel (észt fahéjas koszorú)
Fahéjas fantan 
Meggyes virágok
újak
Csudakalács (Nutellával)
Kígyórétes
Mákos buborék kalács
Mákos margaréta 
Túrós papucs
Tobzoska (kevés mákkal)
Szüreti kalács 
Fahéjas matyórózsa
Almás napsugár kalácska 
Harmonika kalács
Habcsókos kalács
Badambura (azerbajdzsáni péksütemény mandulával)


Sósak
Hajtogatott tepertős falatok szilvalekvárral 
Napraforgó (sonkás) (2014. július)
Sajtkrémes koszorú
Sajtos-baconos masni
Töltött-csavart tészta (szalonnás, sajtos) (2014. január 5.)
Kolbászos papucs
Napraforgó kenyér
Török rózsapogácsa  
Császárzsemle
Spenótos ricottával töltött kenyér
újak
Sajtos kelt szívek Valentin napra (formázása itt látható) (2013. december 1.)
Hot dog, egy kis csavarással  
Sajtos kifli 
Kombe (juhtúrós-kolbászos vagy sonkás, lényegében bármivel jó, ami van otthon) (2014. február 10.)
Juhtúrós kalács
Tobozkalács
Zöldfűszeres virágok
Spenótos virág


Gyakran készítem
Tökmagos pogácsa
Kakaós kalács (feltekerve)
Bukta
Acma (puha török zsemle Graham lisztes változatban)
Fokhagymás csiga
Túrós batyu
Hajtovány 

5 megjegyzés:

salamka írta...

http://www.limarapeksege.hu/2012/02/sajtos-kelt-szivek-valentin-napra.html

Ezt is próbáld ki, édesen szoktam, nagyon jó készíteni.
Ügyes vagy , szeretm a blogodat, jó hogy írod!
Judit

MrsYarnart írta...

jó kis felsorolás. a fokhagymás csigával kezdem, de utána rögtön a gibassier fog jönni :) szeretek új recepteket kipróbálni!

florentine írta...

Judit: köszönöm szépen! a receptajánlót is és a dicsérő szavakat is!

Éva: csak szólok a fokhagymás abbahagyhatatlan

aarkus írta...

Impozáns lista, muszáj lesz válogatni belőle, a csigák meg csodaszépek!

florentine írta...

köszi aarkus!