2012. február 1.

A február nálam fordulópont,

akkor is ha hideg van. Reggel korábban világosodik, 5 óra körül kezd csak sötétedni és minden nap egy kicsivel több a fény. Mire itt a tavasz, arra pedig én már egész jól fogom kötni a simát.

Kell ez a gyakorlás, egészen egyszerűen már a tű is máshogy áll a kezemben. Minden szem a helyén és egyre ritkábban vétek el valamit. A kezdeti szorosság engedett kicsit, lazábban pedig könnyebb kötni. Az ötvenedik szem környékén váltottam a minden második sima soronkénti szaporítás helyett háromra, 67 szemig szaporítottam, így a baktus fele 85 cm hosszú. Meleg darab lesz, inkább téli, most pont jól jönne egy ilyen.


Ha valaki a szaporításnál vált, mint ahogy én is, mindenképpen érdemes egy szemjelölőt tenni, vagy felírni a szemszámot, visszafelé pedig fejben tartani, hogy hol is kell áttérni a három sima soronkéntiről a kettőre. A váltás az íven nem látszik.


Ez pedig a gombolyagőr. Kapható mindenféle anyagból és lehet otthon is gyártani. Van, aki mindenféle trükköt bevet, és az üveg fedelén csak egy lyuk van, hogy a gombolyag ne ugorjon ki, de nekem ez a magas falú üveg teljesen bevált, soha nem gurul el a fonalam.


A fonal pedig: „Sensatione” Knitting yarn 100% polyakril. 1200m/400g, ajánlott tűméret: 3-4. Különleges nyomástechnika – egyenes kötéssel Jacquard minta keletkezik. Ennyi a címke magyar nyelvű felirata. Egy hatalmas gombolyagban árulták két éve a Lidl-ben, azóta sem rémlik, hogy láttam volna hasonlót. 

8 megjegyzés:

ursa minor írta...

Tök jó lesz! Ezt a fonalat én is szívesen kipróbálnám - vajon horgolva milyen lehet?
Egyébként jelentem: a hétvégén megvilágosítottak, hogy nem jól kötöm a fordítottat, most azt gyakorlom lelkesen.
Te már nagyon ügyes vagy!

florentine írta...

Orsi, ezek a röviden színátmenetesek nem igazán mutatnak horgolva. Próbáltam a Bandananak vett Damaris Colort is horgolni, közel sem olyan szép, mint kötve, esetleg kispálcával mutat valahogy, a Barka Mediterrán viszont hosszan színátmenetes, az szerintem szép.

GumiPók írta...

Amikor először láttam kötve ezt a fonalat (nálad), azt hittem, hogy direkt mintásat kötsz. :) Nagyon tetszik, érdekes mintát ad. Jó, hogy ilyen kitartó vagy, drukkolok. :)

florentine írta...

Köszi Eszter! Ezt a fonalat kifogtam, az biztos!

Zsuzsa írta...

Nagyon ügyes vagy, gyönyörűen és egyenletesen kötsz! (ennél jobban csak az islered tetszik :-P )És irigyellek a bölcsességedért, hogy apró lépésekben, kitartóan tanulsz mindent! Én mindent egyszerre akarok (nem, nem szeretnék, vagy jó lenne...), rögtön csipke csodát, meg felülről egyben kötött kardigánt. A siker jóhogy elkerül... Egy röpke példa: Shalomot elkezdtem 3x, majd megkötöttem 2 mérettel kisebben, mint kellett, aztán 2x kezdtem el, mert akkor nagy lett, az 1. mintaegységet mér sikerült elrontanám, tehát a második Sahlomnak a 9. soránál 2x bontottam. Szóval, amíg te szépen és biztosan haladsz, addig én "Luca széket" kötök :-D A fonal bombasztikus, ha valaki tudja hol lehet ilyen fonalat kapni, kérem ossza meg, mert beleszerettem :-)

florentine írta...

Zsuzsa, köszönöm!

Ez szerintem alkalmi vétel volt, de talán lesz még. Ezek a "csak most" akciók azért ismétlődnek.
Bravo Jacquard Color létezik, de ennél jóval élénékebb színekben van.
http://kototu.hu/blog/88-uj-fonal-bravo-jacquard-color

Jucus írta...

Én is vettem ilyen fonalat, kendőt horgoltam belőle - én imádtam! Szép egyenletesen a kötött szemeid!

florentine írta...

De jó, hogy írtad, köszi, megtaláltam. Mindig érdekel, hogy ezek a színátmenetes fonalak hogy mutatnak, más mintával.