2011. november 9.

A likőrök, szirupok, esszenciák

még elkészülnek karácsonyig, és remek ajándék lehet, csak kinek-kinek a megfelelőt kell kiválasztani. Egy szép üveg, egy színes masni, esetleg még valami kiegészítő, és kész a saját kezű ajándék, aminek aztán sokáig lehet örülni


Ki szereti a Baileys-t? És ki csinált már házi változatot, de pocsék lett? Mert recept rengeteg van, próbáltam én is párat, volt olyan, amelyik a nádcukortól kezdve a sűrített a tejig mindent felsorakoztatott, de amikor megkóstoltam, megállapítottam, hogy kár volt vele vacakolni. A titok nyitja az egyszerűség, Dolce Vita Karamell-likőrje nagyon egyszerű és igazán finom.Az eredetiben egyébként nincs kávé, csak úgy érezzük.

És ki szereti a gyümölcslikőrt? Ez a málnás változat 5-6 hét alatt készül el és fantasztikus az íze! A málna minden szín-, iz- és illatanyaga belekerül a likőrbe, leszűrés után csak valami fura, szürke massza marad vissza, a likőr viszont csodálatos szép és illatos. Már csak egy szép üveg kell hozzá és valami szalag a nyakára, esetleg felirat, én boldogan kortyolgatnám.

Az esszencia klasszikus változata a vaníliaesszencia. Pár deci vodka, pár szál vaníliarúd, amit lehetőleg ne boltban szerezzünk be, hanem interneten rendeljünk, mert úgy már megfizethető. A házi használatra szánt esszenciába a kikapart vaníliarudakat is belerakom, ahogy jönnek, áznak, amíg áznak. Egy hónap után már jó, később még jobb. Én adtam már ajándékba, a barátnőim nagyon örültek neki. Kávéval is működik, a szemes kávéra annyi vodkát öntök, hogy ellepje, áztatom pár hétig, majd leszűröm. Sütibe nagyon jó.

Limara levendulaszirupja szintén sokoldalúan felhasználható, csak fanatikusoknak ajánlom!

Nem likőr nem szirup, de nagyon finom az curd. Angol főzött krém, hűtőben sokáig eltartható és sok mindenhez használható. A citromos a kedvencem, Chili&Vanilia receptjét használom, a Sajtkukac Niki által közzétett almás változatot (Hugh Fearnley-Whittingstall receptje) pedig régóta szeretném kipróbálni. Hogy mihez ehetjük? Niki azt is összeszedte.

Az apróra kockázott, olajban érlelt sajt szintén nagyon jó ajándék, főleg ha már úgy adjuk át, hogy összeértek az ízek. Nemisbéka alaposan körüljárta a témát: rengeteg változata van és szintén személyre szabható. Én jobban szeretem a feta, mozzarella párost és jobban ízlett friss fűszerekkel, de tény, hogy a friss fűszerek néha megromlanak, ezért az ajándékba készítetthez inkább szárított fűszereket használok én is.

4 megjegyzés:

GumiPók írta...

Pár éve csináltam limoncellót és aszaltszilva likőrt. A mi családunk nem bukik az alkoholra különösebben, de ezek nagyon gyorsan elfogytak. :) Idén a levendulaszirup biztos ott lesz a fa alatt, és valamelyik likőrt is el fogom követni, az biztos. Meg talán narancslekvárt. Már arra is régóta készülök. És még tényleg van idő. Köszi az ötleteket!

Julcsi írta...

Jaj, jaj! Ezek nagyszerűek! Még a végén felcsap a blogvilág likőrgyártó kisiparosnak:))
(Karácsony tájékán majd nem táskákkal, hanem likőrökkel ülök a vásárokban:D)

florentine írta...

Eszter, az aszaltszilva likőr zseniális, igazad van! A limoncello nálam a kezeletlen citrom beszerzése miatt problémás. Ha végre kapok, az tuti sütibe kerül. Bionarancsot meg még életemben nem láttam:-(

Julcsi, légy szíves maradj a táskáknál, szoknyáknál, egyebeknél, likőrből inkább tarts egy-egy üveggel a kezed ügyében...

Aszaltszilva-likőr:
http://www.stahl.hu/hu/recept/italok/Aszaltszilva-likor

Limoncello:
http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/02/limoncello-els-felvons.html
http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/02/limoncello-msodik-felvons.html

Julcsi írta...

Hogy kibírjam valahogy a nagy hajtást,mi?:)))