2011. november 20.

A kézműves blogokat böngészve

nagyon sokféle inspiráció ér. Valaki mindig feldob egy új témát, hoz még valami hasznosat, érdekeset, szépet. A környezetvédelem pedig sokszor ott van a háttérben. Rendszeres téma az újrahasznosítás, a maradékok felhasználása és a természetes anyagok használata.

 

A környezetvédelem azonban nagyon összetett dolog, egyedül nem megy. Ahol nincs kihelyezve szelektív hulladékgyűjtő, ott az ember házon belül hiába gyűjti külön az üveget, a papírt és a műanyagot, és ha egy kisvárosban nincs biokuka, akkor a sok-sok kerti hulladékot valahogy el kell tüntetni, mert a komposzt nem elég. Pár éve vannak már nálunk is szelektív hulladékgyűjtő pontok és végre tavaly bevezették a biokukát is. A használt háztartási sütőolaj leadása sem probléma már, hiszen a MOL 150 kútnál helyezett el speciális gyűjtőhordót, hogy komáromi üzemében bioüzemanyagot gyártson belőle. Ha az ember keresi a lehetőségeket, mindig talál egy újabbat, amit kihasználva még egy lépést tehet a környezetvédelem érdekében.

VKOrsi még augusztusban írt a kötős-horgolós facebook csoportban arról, hogy a mosogatószivacs mennyire megterheli a környezetet. Ha belegondolok: nagyon könnyen a kukába kerül, évente sok, becsülni sem tudom mennyi. Orsi alternatív megoldásként a kimustrált törölközőt ajánlotta, némi gyakorlattal 3 perc alatt mosogatórongyot varr belőle, 6 perc alatt felmosórongyot a viledára és 8 perc alatt gumis betétet a  gőztisztítóra. Ez bizony nagyon megfontolandó.

Amikor a hozzászólást olvastam, tudtam, hogy ezt kipróbálom. Azt nem mondom, hogy innentől nálam mosogatószivacs nincs, de a számuk jelentősen csökkenni fog, az biztos. Varrás vagy kötés helyett én persze horgoltam inkább párat a Barka Vitorlás fonalából. A fonal szerkezetéből és összetételéből adódóan különösen tartós, a leírás kifejezetten spa termékekhez ajánlja, fürdőszobai pamacsként már bevált, remélem, mosogatórongyként is jól funkcionál.

Kipróbáltam több mintát, kombináltam a színeket, de ezek a fáradt színek és a fonal összetett szerkezete szerintem leginkább az egyszerű mintával és egy színből érvényesül a leginkább. A horgolás bibliája szőttes hatású mintaként említi az egy kispálca egy láncszem variációt, amivel a Vitorlásból egyenletes és tömör szerkezetű négyzetet lehet horgolni. A minta egyszerű, ügyelni a magasításra, sorkezdésre kell, és az első pár sornál arra kell figyelni, hogy hol is van pontosan az előző sor láncszeme.

A minta rajza,



+
+
+
+
+
+
+

és a Barka Vitorlás Páva közelről:


A variációk közül az egyetlen, amit meghagytam, az a klasszikus nagyinégyzet, körbehorgoltam és került rá néhány pikó is. Leginkább arra vagyok kíváncsi, a lazább, lyukacsosabb mosogatórongy vajon használható-e, jobb-e, vagy egyáltalán: mire használható. Próba indul, a tapasztalatokról beszámolok.

10 megjegyzés:

muzsi írta...

Nagyon izgi, varom a fejlemenyeket.

Vea írta...

Nagyon jó ötlet! Én is kíváncsi vagyok, hogy válik be.

Annás írta...

Ezt a mintát már én is használtam, igaz, hogy egy takaróhoz, de nagyon szép a textúrája. Kíváncsi vagyok, hogy válnak be nálad a horgolt konyharuhák...

florentine írta...

Kíváncsi vagyok én is, remélem, működni fog!

Annás, emlékszem, akkor én azt a mintát jól megjegyeztem ám:-)

Tündérlátta írta...

Mi is sokat újrahasználunk, de én még nem mertem a fonalat így felhasználni. Most láttam a pamacsot. Csoda egy gondolat, és tetszik!!

florentine írta...

Tündérlátta, pár nap után azt mondom, működni fog:-)

inga írta...

a + az erp lenne?

florentine írta...

inga, a + jel a kispálcát jelenti.

Zsuzsa írta...

Hu, de jól összeszedted! Igyekszem szelektíven gyűjteni a szemetet, és környezetbarát tisztítószereket (ecet) használni. De ezt a mosogatószivacsos témát most olvastam először! Én a kozmetikumokat szeretném mihamarabb lecserélni, ehhez is adtál szuper ötleteket! Nagyon köszönöm!

florentine írta...

Zsuzsa, én meg éppen a kozmetikumaidat jegyeztem meg a hétvégén magamnak!
Ez a környezetvédelem meg nagyon komplex dolog. Ha én szelektíven gyűjtöm a munkahelyemen a szemetet, aztán bekerül a nagy közösbe, akkor vicc az egész, de talán apró lépésekkel lehet haladni, mindig egy kicsit tovább.