2011. március 5.

Mennyi idő kell

egy takaró horgolásához? Fogalmam sem volt, de gondoltam, fog ez menni, így amikor megláttam Eszter felhívását, rögtön jelentkeztem én is, ráadásul nem blokkokat, hanem egy egész takarót vállaltam. Ezt aztán gyorsan meg is bántam, mert mi lesz, ha nem készülök el vele időben, vagy mi lesz, ha nem lesz szép, de visszavonni csak nem lehet ilyen felajánlást, így inkább gyorsan nekiálltam.

A tervezésben Eszter segítségét kértem, pontosabban terveztettem vele csíkos takarót. Küldött is nekem egy pdf-et vagy egy tucat tervvel, így nekem csak választanom kellett közülük. És ha csíkos, akkor már legyen hullámos, gondoltam, pont olyan, mint Lucyé. Rendes blogger kiteszi a mintát, mégpedig olyan formában, hogy mindenki azonnal megértse, úgyhogy Lucy lerajzolta. Döcög az angol? Ugyan már!

A terv 85×115 cm volt, így következett a számolás és a méricskélés. Szélességre kb. 220 pálca és összesen 144 sor, meg egy hármas tű. Egy csík 8 sorból áll, van benne dupla csík és a közepe négyszeres. Egy gombolyag fonal elég egy csíkhoz, kicsi még marad is, összesen tehát 18 gombolyag Barka Gilicével kell számolni.  Ilyen egyszerű.

A csíkok sorrendje pedig a következő:
1 csík Ananász
2 csík Barack
2 csík Bodza
2 csík Óperenciás
4 csík Ananász
2 csík Galambkék
2 csík Óperenciás
2 csík Barack
1 csík Galambkék

És a minta:
Négy egyráhajtásos pálca (ƚ) után két-két pálcát egy szembe öltünk (Π), majd négy egyráhajtásos pálca jön, amit két-két összekapcsolt pálca (V) követ. Szaporítással kezdünk és azzal is fejezzük be a sort.
Így: V ƚ ƚ ƚ ƚ Π Π ƚ ƚ ƚ ƚ V

A sorok elég hosszúak, így néha leellenőriztem, jól csináltam-e. Leellenőrizni sokkal egyszerűbb, mint a sor vége felé rájönni, hogy az előző sor elején hibát vétettem. Ehhez egy számomra teljesen haszontalan kontytűt használtam. Az utolsó leellenőrzött pálcába beleszúrtam, így tudtam, mennyit haladtam.




Aki pedig szeretne horgolni egy takarót, most álljon neki, mert nyáron nem javaslom, hogy bárki is ezt tegye. A takaró ugyanis meleg. Nagyon. Fotelban ülve horgoltam, amit lehetett a fotel szélére tettem, de ez a sor közepe táján elég kis felületet jelentett. És ha valaki szeretné megtudni végre a kérdésre a választ, elárulom, hogy a takaró közepe táján lemértem, nekem 25 perc kellett egy-egy sorhoz, igaz, kényelmesen mérve.

Fotó: Wondrlanding


További képek Eszter albumában.

A maradék fonalból egy szintén Lucy ihlette táskát horgoltam, ez valószínűleg a legegyszerűbb horgolt táska kategóriában dobogós helyezést érne el egy szavazáson. A leírás lényege: horgoljunk egy tetszőleges kört, majd ha elértük a kívánt méretet, ne szaporítsunk tovább, hanem addig folytassuk, amíg a kellő magasságot el nem érjük. Horgoljunk még két fület, meg valami díszt, varrjuk rá és pakoljuk tele. 

Fotó: Wondrlanding


9 megjegyzés:

florentine írta...

próba

florentine írta...

és van kéééép!

anyahajó írta...

Épp egy ilyen takaróra készülök, de lehet, hogy akkor őszre halasztom :) Szuper vagy, hogy egy egészet meghorgoltál!

florentine írta...

A határidő a legjobb múzsa:-D De tényleg!

Unknown írta...

Nagyon szép! Küldenél egy rendes méretű fotót róla, amin látszik az egész? Felraknám az FB oldalamra! köszi! anita kukac megaminta.hu

Zsófi írta...

MIt jelent az, hogy szembe öltünk és összekapcsoljuk? El tudná nekem valaki magyarázni?

florentine írta...

Zsófi, ez a szaporítás és fogyasztás, csak - így utólag látom - elég bonyolultan sikerült leírnom. Most betettem a bejegyzésbe egy videót a hullámmintáról.
A hullámok nagysága a szaporítások és fogyasztások közötti pálcák számától függ, tehát tetszőleges.
Az erp-k szaporításáról és fogyasztásáról ebben a Barka Horgolósuli leckében találsz nagyon jó anyagot: http://www.barkafonal.hu/shop/blog/horgolosuli-lecke3/

Érdemes körülnézni itt a blogon jobbra lent az oldalsávban is, sok videót gyűjtöttem össze Horgolós videók név alatt.

Zsófi írta...

Kedves florentine. Köszönöm a segítséget, már többször megnéztem a videót és nagyon sokat segített. :)

florentine írta...

Zsófi, ennek örülök és köszönöm a visszajelzést!