2015. április 5.

Húsvét táján ellep minden női magazint

és blogot a fessünk természetes anyagokkal, a spenóttól zöld, a lilakáposztától kék, a kurkumától sárga lesz. Kb. ennyi a leírás, és természetesen tesznek mellé egy mesés fotót, ami garantáltan photoshoppolt, mert a színek éppen menő árnyalatai pompáznak a képen.

Számtalan ilyen cikket olvastam már, de a technikai leírást rendre nélkülözik. Most egy olyan került a kezembe, ami azért megírta, legyen a víz fél liter, a káposzta három-négy levél, az ecet két evőkanál és kell bele só is.


A képen a kék az egyetlen sikerem az évek alatt. Technikája: felcsíkoztam pár káposztalevelet, vízzel felöntöttem, forraltam úgy 15 percet, majd beletettem a tojásokat, további 5 percet forraltam, lezártam, majd 6-8 órát benne hagytam. Az egyik szinte pöttyös lett, a másik nagy jóindulattal batikolt, a harmadik simán csak ronda, de legalább ez az egy sikerült.

Kurkumás volt a másik idei kísérlet, és már főzéskor nem értettem, hogy lesz ebből bármi is, merthogy a kurkuma nem oldódik a vízben. Ebbe a festőlébe került ecet is és só is. Forralás után leülepedett és ráült a tojásokra, de fél nap után sem volt semmilyen az eredmény, legalábbis a tojás nem, az üvegedényt viszont frankón megfogta, alapos sikálás után lett a régi.

Színeztem kávézaccal, kapott ugyan tényleg egy enyhe barna színt a tojás, de a végeredmény olyan lehangoló lett, hogy gyorsan beledobtam a hagymahéjas lébe, az végre megszínezte.

Színeztem spenóttal, a színét inkább nem látnám el jelzővel.

Szóval én vagy feladom, vagy valaki árulja el nekem legyen szíves, mit kell tennem, hogy a spenóttól harapnivalóan zöld, a kurkumától élénk sárga legyen a tojás. Na jó, nem olyan mint a megbűvölt képeken, de gusztusos, festett tojásként értelmezhető színt öltsön. A tojás héja ugyanis nem gyapjú. A konyharuhán is van ám kurkumás sárga folt, meg a a fűszerpaprika őrlésekor az asztalon a viaszosvásznat a paprika úgy megfogta percek alatt, hogy végül le kellett cserélni. Szóval tudok én festeni, csak a tojás nem jön össze. És az ecet nem a fixáláshoz kellene, utólag? Beavatáskor teszek a vízbe, ha az anyag engedi a színét. A hagymás főzőlevembe sose került, mégis szépek. Akkor most hogy is van ez?

És akkor a hagymahéjas festés:
Egy 900 grammos tejfölös doboz volt tele hagymahéjjal, és ehhez kb. 1 liter vizet öntöttem. Kék zománcú, a konyhát lassan elhagyó lábasban főztem, mert a hagymahéj a világos zománcú edényt is megfogja. A hagymahéjat főztem úgy negyed órát, majd félrehúztam és a tojásokat feltettem főni. A leveleket tojásfehérjével rögzítettem*, de ez csak akkor működik, ha forró a tojás héja. A leveleket (mikor mit találok, idén eper, rucola, turbolya) ecsettel bekentem tojásfehérjével, a forró, de szárazra törölt tojásra simítottam, elrendeztem, harisnyadarabbal rögzítettem, összekötöttem és a hagymahéjas lábasba tettem. A festőlé lepje el a tojásokat. Se ecet, se só, bár utóbbit a tojás főzővizébe mindig teszek. A tizenkét tojást két menetben festettem, 6-6 tojás fért el kényelmesen ennyi főzővízben.

A kékre főzött sárgáját igyekszem kerülni, de nem mindig sikerül. A tojást minél tovább főzzük, annál szárazabb, morzsálódó lesz a sárgája, és úgy tudom, hogy a fehérje és a sárgája határán képződő elszíneződés az ásványi anyagok kicsapódása. A tojást először csak forralásig főztem, hogy a héja átmelegedjen, lezártam, és egyesével, evőkanállal szedtem ki egy konyharuhára (ez támasztékként szolgált), mert kézben tartani és a leveleket ráragasztani elég nehéz. A hat tojással gyorsan végeztem és ment a meleg festőlébe, amit ekkor ismét feltettem forrni 1-2  percre. Három-négy órát hagytam a lében, szóval a tojás hűlésig meleg környezetben van, minél több a festőlé, annál esélyesebb a kékre főzés. A kurkumás tojásom kevés főzőlében volt, gyorsan hűlt, az szép narancssárga is maradt.

Kolleginák hasonló tapasztalatai: Annás és Hédi.

*nem, nem faragasztóval, ahogy most olvastam valamelyik cikkben!




2016.
az ismétlés, meg a tudás...


megfőztem a hagymahéjat, lehűtöttem, a gizgazokat hideg vízbe mártva rápréseltem a tojásokra, harisnyával rögzítettem, feltettem főni, forraltam 3 percet. lezártam, hűtöttem és így a közepe sem főtt túl!

6 megjegyzés:

aarkus írta...

Nekem a festett tojás az piros(as), és nem sárga, nem kék, nem zöld - szóval hagymahéj rulez. :-)

florentine írta...

aarkus, ez egy nagyon praktikus hozzáállás :-)

Hedvig írta...

Jövőre nekem is a hagymahéj lesz a nyerő, és ahogy te leírtad, az alapján tényleg meg is lehet csinálni. Köszi a precíz leírást. A kék tojás azért különleges és szép.
Tényleg, a kékre főzött sárgája ciki? Engem eddig nem zavart.

florentine írta...

Hédi, sokan "allergiásak" rá. Sóskához én se főzöm sokat, de zavarni nem zavar, ha véletlenül elfelejtem időben lezárni. Igyekeztem összeszedni mindent, gondoltam, szerepeljen ez is, hátha valakinek segít.

Annás írta...

A kék tojgli tényleg szép lett, nekem éppen csak beszürkült, nem volt valami guszta látvány. Viszont a jó öreg hagymahéj ezt is tökéletesen átszínezte :)

florentine írta...

Annás, a spenótos és kávézaccos nekem is a hagymahéjas színezőbe került, a három szerencsétlen kékből pedig gyorsan csináltam egy tojáskrémet. (A tojás nekem minden formában jöhet.)