2014. április 22.

Ezt a gluténmentes kekszet

ujjlenyomat keksz néven találtam az Ellenállhatatlan édességek című könyvben. A cím ugyan szerencsétlen, de maga a könyv érdekes. A Svédországban 1945-ben, 1965-ben és 1975-ben rendezett sütőversenyek legjobb receptjei szerepelnek benne, és köztük pár gluténmentes édesség is. Ezek közül még a Zulejka-tortát próbáltam (az összes név ilyen, most szólok), az pedig az IKEA mandula tortájához hasonlít, nagyon finom.


Évekkel korábban már sütöttem ezt a kekszet, a burgonyakeményítő szerintem elengedhetetlen, kukoricakeményítővel nekem kiment a formájából. Elfelejtettem viszont, hogy valami íz nem ártana neki. A legkézenfekvőbb a citromhéj, vagy egy kevés mák egészben.

A könyv szerint gyúrjunk a tésztából kis labdákat, egy kicsit lapítsuk ki és nyomjunk az ujjunkkal kis mélyedéseket a közepébe, majd töltsük meg egy kis lekvárral. Ezt kihagytam, habzsákkal formáztam inkább, mert a sült lekvárpöttyöt nem szeretem.


Százszorszép
 
kb. 30 darabhoz

125 g puha vaj vagy kockamargarin
½ dl (3 evőkanál) cukor
1 tojássárgája
2 ½ dl (1 csésze) burgonyakeményítő

Keverjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a keményítőt. Formázzuk és töltsük kedvünk szerint. Helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd süssük a sütő középső rácsán nagyjából 12-15 percig. Ha az alja pirul, akkor már jó, de még nagyon puha.  A sütőből kivéve a sütőpapírral együtt lehúztam a tepsiről, így hagytam kihűlni.

5 megjegyzés:

aarkus írta...

Ígéretes, kipróbáljuk,köszönöm! :-)

Rita írta...

Köszi a receptet! Végre valami dl-ben van megadva!:). Én még csak a középen ujjal benyomott, lekváros verzióját sütöttem, tényleg macerás, hogy ne folyjon ki belőle a lekvár.

florentine írta...

aarkus, remélem, ízleni fog!

Fidike, évek óta sütök angolszász recepteket, de nem tudom megszokni.

Zsuzsa írta...

Nagyon szépek lettek a kekszek. Én jobban szeretem a kukorica keményítőt (=puding), szerintem azazl fogom elkészíteni!

florentine írta...

Zsuzsa, majd számolj be róla, lehet, hogy más volt a probléma, de én a kukoricakeményítőre gondoltam.