2013. október 4.

A konyhában jórészt az egyszerűségre

törekszem és keresem azokat az apró praktikákat, amelyek megkönnyítik a mindennapokat. Némelyik családi fortély, hallok ismerősöktől, találok a neten, vagy egyszerűen csak próbálkozom ezzel-azzal én magam is.


Lilahagyma
A lilahagymával már többször jártam úgy, hogy csak a fele kellett, aztán lefordítva egy kistálkára tettem, de hiába, abból már nem lett semmi. Szombaton a kukoricasalátába csak egy kevés kellett, aprót viszont nem találtam. A nagyobb hagyma maradékát apróra vágtam, beletettem egy kisebb üvegbe, rászórtam a szintén maradék rozmaringot (sok lett volna mind a krumplira), és felöntöttem olajjal. Amikor készítettem, tepsis krumpli járt az eszembe, de most már mindenféle sült zöldség. Talán cékla, talán sütőtök, meg mellé alma vagy krumpli, meglátom. Az olajból közben lehet kivenni rántotta alá, krémleves tetejére, úgy is finom.

Gyömbér
Télen mindig van otthon gyömbér (a teája testet, lelket melegít), de elég gyorsan romlik. Ilyenkor meghámozom, felszeletelem, majd bevagdosom úgy, hogy fél centinél ne legyen vastagabb rész. Gyorsan kiszárad, fűtési szezonban egy este, de most, szeptember közepén se kellett neki két napnál több. Télen almakompótba és forralt borba, nyáron gyümölcslevesbe, rote grützébe teszem.

Citromhéj
Ritkán kapok szép biocitromot, és mindig csak hálósat, három, négy darabot egyszerre. Ilyenkor lereszelem mindet, jégkockatartóba teszem, felöntöm egy kevés citromlével és lefagyasztom. Fél citrom minden kockába, így később az adagolás sem gond. Az időtetriszen mimimo csak a citromhéjat teszi el a fagyasztóba, ha valakinek nagyon kicsi a hűtője, ez utóbbi megoldást ajánlom.
A nyár elején pedig a megkopasztott citromot nem kifacsartam, hanem felkarikáztam, limonádéba nagyon jó volt jégkocka helyett. Télen a romlásnak induló sima citrom levét fagyasztom le, egy-egy kockányi elég is a teába.

1 megjegyzés:

Jucus írta...

Nagyon jó ötletek, köszönöm! Igyekszem hasznosítani őket!