2013. január 2.

A január a hosszú, hideg esték,

a lencse, a sárgaborsó, a kolbász és a szalonna hónapja. Ilyenkor kell egy jó laktató leves, meg valami finomság hozzá. A leves terén komoly elmaradásaim vannak, a finomság terén viszont nagyszerű ajánlataim.
    • gombócleves - mindent szeretek, ami gombóc, a krumplit se hagyom ki!
    • gerslileves - hasonló rendszeresen készül nálunk rizzsel és gombával, úgyhogy tuti befutónak tűnik
    • a sajtkukacon pedig van egy remek kukoricakrémleves, azt is jó lenne megfőzni (linkelni sajnos most nem tudok, de amint elérhető az oldal, hozom)


    amit melegen ajánlok:

    • francia hagymaleves időigényes, de érdemes elkészíteni. a hagyma pirítása tart sokáig, bár kevergetni csak a végén kell
    • hacsapuri - nagyon egyszerű elkészíteni és bármihez, bármikor ehető. görög joghurt helyett én a Spar sajátmárkás joghurtját csepegtetem le hozzá
    • sült camembert -olívaolaj, fokhagyma, kakukkfű és nekem jöhet reggel, délben, este 


    és a kipróbáltak:

    (12) zabpelyhes keksz - napokig finom és hidegben nekem alapfelszerelés a zabpelyhes keksz. a következő jelöltet pedig már belinkeltem az oldalsávba a receptekhez

    (13) a Zazaleánál látott hósipka - volt már ilyen receptem, de nem mindig sikerült ilyen szépre. vanília és gyömbér helyett én egy marék mozsárban durvára tört mogyorót és egy teáskanál instant kávét tettem hozzá (a mogyoró után ezt is a mozsárba tettem és porítottam). nem csak szép, napok múlva is finom volt, bár legközelebb apróbbakat sütök

     

    (14) csíkos kifli - ezer éve ismerem, több ismerősöm is rendszeresen süti, ideje volt a családi repertoárba bevenni. hamarosan hozom (recept itt)

    (15) hópehelytorta - tényleg gyors! kipróbáltam a Zselatin fix-et, mert úgy gondoltam, a sok gyümölcs mindenképpen levet enged. csak össze kell keverni a hozzávalókat és tökéletes lett minden mellékíz és a gumis állag nélkül.

    (16) korhelyleves -legközelebb a káposzta levével óvatosabban bánok, kicsit savanyúbb lett (nagyon), mint ahogy készíteni szoktam az ehhez hasonló ételeket. az otthoni készletből gazdálkodtam, úgyhogy egy kevés szalonna és sok kolbász került bele.

    8 megjegyzés:

    Zsuzsa írta...

    Sajnálom, hogy ilyen messze lakunk egymástól, jókat tudnánk közösen főzőcskézni :-D A gombócleves igen olcsó, januárban ki is próbálom!

    zazálea írta...

    most akkor válogatok, mert annyi jót írtál,mindet meg nem lehet :)

    MrsYarnart írta...

    az említettek legtöbbjével régóta tartó, bensőséges a kapcsolatom - habár egy folyamatban lévő fogyókúra miatt mostanában ilyesmiket biztosan nem fogok főzni :(
    karamellszószt, hacsapurit és hópehelytortát viszont még nem ettem, és - sajnos - mostanában nem is ehetek a fentebb említett ok miatt. de annyira ínycsiklandozónak tűnik mindegyik...

    florentine írta...

    Zsuzsa, a konyhában ücsörgős beszélgetés bizony semmivel nem pótolható

    Rita, miért is nem? Itt egy egész hónap, sőt, a hideg és tél tovább is tart

    MrsYarnart: hasonló cipőben járok, de enni azért kell valamit :-) A karamellszósz azért tényleg necces, azt belátom. Kevesebbet eszem és sütit alig, és kellene egy kis mozgás, nálam ennyi.

    Maris írta...

    Nekem a székelykáposzta is ott van a kedvenc téli kajáim között!!!! Meg a párolt lilakáposzta, ropogós sült krumplival! Az már mindegy, hogy valamilyen hússal, vagy anélkül.

    florentine írta...

    Párolt lila? Azt hiszem, három éve ettem télen, pontosan egész télen, már senki nem nézett rá rajtam kívül, csak én ettem lelkesen.

    Unknown írta...

    Jó kis szemelvényt tettél közzé! Egy része nálam is napirenden van, a többi újdonság. A hajtoványnak viszont nem jó a linkje ;)

    florentine írta...

    Köszi Eni, javítottam!