2012. május 16.

Az első rabarbaratövet

lassan tíz éve kaptam, azóta nevelgetem a kertben. A termesztéséről leírást akkoriban alig találtam, hasznosat főleg, később egy keveset, így ma  is szinte csak a saját tapasztalatok vannak.

 
Tavasszal nagyon korán kibújik a földből, először olyan, mintha jó nagy tojások nőnének, aztán egyszer csak megjelennek a levelek. Hidegtűrő, nálunk jóval északabbra is megterem, úgyhogy a téli takarásával nem kell törődni. Késő ősszel eldobja a leveleit (megsárgul és elpusztul), és teljesen behúzódik a földbe.

Nálunk kötött, humuszban szegény a talaj, ezen megél, de feltételezem, nem ez az optimális talajigénye. Néha-néha kap egy kis zöldtrágyát, ennyi a tápanyag utánpótlás. Bálint gazda szerint szereti a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt, na de ki nem?! Egyébként meg nincs és kész!



A virága gyönyörű, egyik évben meghagytam, de nagyon sok energiát emészt fel a kinevelése, ezért inkább tőben eltávolítom. 

Fogyasztáshoz a levélnyelet inkább kitörni kell, mint vágni, húzni és kicsit forgatni, könnyen kitörik. Pár levelet lehet így eltávolítani a növény nagyságától függően, de bőven maradjon, nem szereti, ha nagyon meg van tépve.

Mivel hatalmas maga a növény és főleg a levelei, így nyilván sokat párologtat. Pár éve a száraz melegben öntöztem, mert nagyon lankadt volt, és minél többet öntöztem, annál rosszabbul nézett ki. Akkor olvastam, hogy a pangó talajvizet nem bírja. Az öntözéssel majdnem kipusztítottam, úgyhogy már egyáltalán nem öntözöm.

Szaporítása tőosztásról a legegyszerűbb. Mivel kifejezetten igénytelen növényként tartják nyilván, most két tő került a kertnek abba a sarkába, ahol más nem nagyon van, meglátom, hogy érzi magát. Idén és jövőre a nagyságtól függően nem lehet erről szedni, várni kell, hogy a növény megerősödjön.


Mindenhol a piros rebarbarát látni, nagyon szép és gusztusos, persze én is szerettem volna, így vettem magot. A szabadföldi vagy ki se kelt, vagy gyorsan elpusztult, később a cserépbe ültetett maradt meg. Őszre megerősödött annyira, hogy ki lehetett ültetni, a földben áttelelt, majd a következő évben szépen növekedett.
Most három éves, idén először szedtem róla. Masszívan zöld, viszont a növény maga sokkal erőteljesebb, mint a régi, amit kaptam. A levélnyele kb. négyszer olyan vastag, harsányabb, ropogósabb, úgyhogy ez inkább állományfrissítés volt mint választékbővítés. Ezt tovább szaporítani tőosztással pár év múlva lehet.

A régi tövek.




A levendula metszett részén pedig megjelentek az első hajtások! A képen a bal fölső sarokban a kis gömb a metszett rész. Élénkebb a zöldje, vastagabbak a hajtásai, tömör és egészséges.

 


9 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Ismered Ruth nénit? http://www.youtube.com/watch?v=iWz0-DznwSE&feature=player_embedded#
Ha egyszer az életben kertészkedni fogok, így csinálom majd. A levenduláid meseszépek! Nagy rajongójuk vagyok! Az aloe verák-hoz értesz? Van egy haldokló aloe verám...

florentine írta...

Aloé: télen havonta egyszer, nyáron a melegben hetente egyszer szabad öntözni, csak ha csontszáraz a földje, nem szereti a sok vizet. Ruth nénit végignézem, köszi, nem ismertem!

timtimi írta...

Nemrég készítettem szomszédasszonyom ajánlásával reberbarás-banános joghurtot, mézzel,kevés citromlével ízesítve. Finom volt!

MrsYarnart írta...

de jó kerted van. újra kedvet kaptam én is a rebarbarához! régebben volt, de a kompóton, levesen és rebarbarás sütin kívül nem ismertem más receptet, így lassan kikopott a kertünkből.

Noryta írta...

Ha a rebarbaráról szeretnél még több infót, akkor angolul keress rá, hogy "rhubarb". Nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni, pikánsakat, savanykásakat, édeset, mindenfélét. Ajánlom! :)
És a levendulád majd milyen színpompás lesz és finom illatokkal tölti majd meg a reggeleket. :) Gratulálok hozzájuk! :)

florentine írta...

Zsuzsa, Ruth néni zseniális! Vannak közös vonásaink;-) de még van mit tanulnom tőle, köszi a videót! Azt el is felejtettem írni, hogy a rebarbara hatalmas levelét én is használom talajtakarásra.

Timtimi, én is próbáltam ízesített joghurtot, almával sütöttem, a gyümölcspép nagyon finom volt, de a joghurtot már nem tudtam megenni. Eperrel is próbáld meg, és sütve szerintem a legjobb.

MrsYarnart, én a sajtkukacon található rebarbarás puddingból és a nemisbéka oldalán található epres-rebarbarás morzsából bármennyit meg tudnék enni! A kompót nekem nem igazán ízlett, főleg az állaga miatt, nem tudtam azokkal a szálakkal mit kezdeni. Többször nekifutottam a lekvárnak is, az sem igazán, bár mindenki más odavolt érte. A múlt héten vaníliával és málnával főztem belőle lekvárt és turmixoltam, hogy ne legyen szálkás.
Próbáld meg sütni, sokkal koncentráltabb az íze!

Noryta, hát kertészeti irodalmat még nem olvastam angolul, majd nekiállok annak is. Egyébként logikus amit írsz, hát persze, náluk kellene megnézni!

florentine írta...

Rebarbarás pudding:
http://www.sajtkukac.hu/?p=2436

Epres-rebarbarás morzsa
http://nemisbeka.hu/archives/2007/05/27/Epres-rebarbaras_morzsa/

csipkelelkű írta...

Nagyon szeretem a kertészkedős bejegyzéseidet is. Készül is a lista, hogy ha egyszer, valamikor, esetleg lesz egy kis kertecskénk, akkor mi az, amit muszáj.

florentine írta...

Csipkelelkű, köszönöm, az ilyen megjegyzések nagyon ösztönzően hatnak ám:-)