2011. szeptember 14.

Ez a levendulabokor úgy tizenöt éves

minden nyáron rengeteg virágot hoz, de az utóbbi években nagyon megfásodott a szára és felnyúlt, ráadásul idén tavasszal a bokor közepén már egy kisebb rész el is pusztult, gondoltam, itt az utolsó pillanat, hogy egy komolyabb metszéssel rendbe hozzam.


A levendula metszésének fontosságát minden szakirodalom kiemeli, ennél a bokornál úgy tűnik, a fiatalkori metszés maradt el, ráadásul ez a típus a fásodásra hajlamosak közé tartozhat. Virágzás után ugyan minden évben visszavágtam (a felső levelekig – a szakszót nem tudom), ez a következő évi bő virágzást segíti, de ez – úgy tűnik – kevés volt.

A bokor hatalmas, 120 cm hosszú és 160 cm széles, egy nagyobb és mellette egy kisebb gömb. Idén a virágzás után metszéskor az egyik kisebb gömböt erősebben visszavágtam. A fás száron apró hajtások vannak, egy-egy ilyen hajtás felett vágtam el, abban bízva, hogy a hajtások növekedésnek indulnak. Később már nem ajánlott a levendulát metszeni, mert a hajtásoknak a fagyokig meg kell erősödni, visszavágni tehát vagy tavasszal, vagy virágzás után lehet. A szakirodalom egyébként kiemeli, hogy a fás részekbe ne metszünk bele, de itt már nincs más lehetőség.

A hajtások most gyönyörűek, erősek, dúsak, harsányak. Remélem, túlélik a telet, és jövőre folytathatom a bokor fiatalítását.

A bokor töve megfásodott (ez a bokor nem metszett része, a képek klikkre nőnek):


A metszett részen szépen fejlődnek a hajtások:




Ő pedig Mici a málnásban:

2 megjegyzés:

Otthon Művek írta...

Remélem, hogy jót tesz neki, mert gyönyörű lehet! Nekem egy szem levendulabokrom van, az idén tavasszal ültettem, még kezdő vagyok vele. Néha olyan nehéz eligazodni a szakirodalomban, egymásnak is ellentmondanak időnként.

florentine írta...

Egy csomó nagyon jó könyv van, de mind régi. A mostani levendulákhoz semmi köze azoknak, amikről írnak, de ez így van mással is. A nemesítés másik oldala... A mostani könyvek meg? Némelyik olyan, hogy én is összeállítanám. Úgyhogy megyek a saját fejem után. Mint általában...