2015. március 17.

A kertben már javában tart a szezon,

mindig akad valami tennivaló. Február közepén kezdődött a vetés pár sor Rajnai törpével. Eddig mindig csak Zsuzsit ültettem, de olyan sokan dicsérték, nagyon kíváncsi vagyok rá. A spenóttal lehet, hogy májusig kell várnom, mert az őszi után úgy tűnik, a tavaszi vetés sem kelt ki. A sóska viszont szépen levelesedik, a jövő héten talán már lehet szedni.


Március elején vetettem Zsuzsi borsót, sárgarépát és dughagymát. A napokban már tűzdelem a paradicsomot és ma vetettem paprikát és szárzellert. A tavalyi fűszerpaprika után most Kápiát vetettem, a szárzeller pedig újdonság lesz a kertben.

Az ősszel hajtásról nevelt bazsalikomok átvészelték a telet, pedig eddig ősz végén mindig elpusztultak. Azt nem mondom, hogy díszlett, de tudtam lecsípni pár hajtást ami aztán meg is gyökeresedett. Az első három szál már növekedik, tegnap pedig újabb hármat tudtam ültetni. Eddig mindig június végéig kellett várnom a bazsalikomokra, most ha minden jó megy, már áprilisban lesz.

Szép már az eper, legereblyéztem róla az elszáradt leveleket, így sokkal szembetűnőbb, hogy már hajt. A napokban kipattan a málna és a rebarbara is levelesedik. A fűszernövények is kezdenek magukhoz térni. Hajt a tárkony, leveles a turbolya, bújik a medvehagyma (máshol már kapható, nekem nagyon árnyékos helyen van), éledezik a zsálya és a levendula, a rucola pedig virágba is borulna, ha hagynám, de inkább felszedtem a javát.


Juhmelit olvasgatva rájöttem, hogy jó lenne áttelepíteni a rózsákat az előkert másik felébe, remélem, ott jobb helyük lesz. Most hat tő van egymás közelében, ez már majdnem rózsakert. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz!

A ribizlit évek óta nézegetem, nagyon elöregedtek a tövek, és úgy látszik, most kedvező a csillagok együttállása, mert azt is elkezdtem. Részletek később, remélem, hamarosan lesz mit mutatnom!

6 megjegyzés:

aarkus írta...

Látom, nálad is tavaszodik. Én is kitettem a szobában telelő kövirózsáimat a folyosóra. :-))

florentine írta...

Tavaszodik és ennek nagyon örülök :-)

Juhmeli írta...

Mennyi mindened van már! Nálunk még elméletben sem volt veteményezés, úgyhogy a kertben sincs egy fia vetemény sem, hacsak az őszi-téli vetéseket nem számítjuk. A sóska is fázik még, az elindult rebarbara visszafagyott, szóval még nagyon üresek vagyunk hozzátok képest.
A rózsák egyelőre úgy néz ki, hogy bírták az ültetést, csak most egy jó darabig nagyon kell figyelni az öntözésre. Én, mikor metszek, nem bírom megállni, hogy ne dugjak le néhány ágdarabkát, a fagyal, a puszpánk a levendula, az egres, a ribizli szépen megeredt így, aztán Feri lefűkaszázta őket. Idén megint dugtam.:)
Én is nemrég vetettem a zellereket, még hallgatnak.

florentine írta...

Meli, a sóska sajnos megállt a fejlődésben, de éjjel még elég hideg van. Azért én nagyon bízom benne, hogy a jövő héten jobb idő lesz és tudok szedni egy főzésre valót. Az unokaöcsémmel már tűkön ülünk :-)
A borsóm viszont (a Rajnai, nem a Zsuzsi) kibújt. A rózsákat jó hogy mondod, figyelek az öntözésre.

Jucus írta...

Látom, Nálad is beindult a szezon! Jó volt olvasni a leírásod, ugye, Te is várod, hogy kizöldelljen a kert!? :o) Egy csomó virágmagot is elvetettem, remélem virágtengerem lesz!

florentine írta...

Jucus, nagyon várom én is! Vettem virágmagot is, de még zacsiban van. Milyen jó, hogy eszembe juttattad, meg is nézem őket