2013. február 7.

Februárra a felhalmozott készletek

apasztását tervezem minden téren, ez egy ilyen hónap lesz.

A mélyhűtőben rengeteg gyümölcs és néhány zacskó zöldség van, úgyhogy a főzelékek és a gyümölcsös sütik, öntetek ideje jön. Meggyes lepény, rote grütze biztosan készül valamikor, és az egyik zacskó borsóból talán fireznzei zöldborsó.

Phzshez hasonlóan odavagyok a paradicsomos húsgombócért, most ezt a változatot néztem ki nála.

Van még mit kipróbálni a kencék közül is. A csicseriborsót többször kitettem már a konyhapultra, meg vissza a polcra. Üvegben van, hosszú a lejárati ideje, hátrányos helyzetű. Így a tavasz közeledtével viszont már nemcsak hummusz, hanem akár citromos, lilahagymás saláta is lehet belőle.

Céklás sütit még soha nem sütöttem, de ha szeretem a sütőtököset, a répásat és a cukkiniset, akkor szerintem ez a csokis bársony is el fog fogyni.

És amik januárban elkészültek:



(17) A névnapi torta nálunk szülinapra, málnával. Nagyon finom, nagyon egyszerű, látványos és jól variálható, sütök máskor is. A pihentetés nagyon jót tett neki, azt mindenképpen ajánlom!

(18) A gombócleves. Főzéskor kérdéses volt, hogy ez most finom-e, vagy egyszer megesszük. Finom, csak össze kell érnie az ízeknek. Nagyon kevés füstölt kolbász került bele (úgy egy maroknyi szeletelve), de nagyon jól kihozta az ízeket. A gombócba meg kell egy kis só, majd legközelebb.

(19) A legnagyobb sikere a gerslilevesnek volt ebben a hónapban, az utolsó tányérnál már az újrafőzést fontolgattam.


7 megjegyzés:

Julcsi írta...

Nos, a rote grütze-t rögtön pinneltem is.
Na, nem azért, mert nekem is vannak elfekvő készleteim, hanem mert nagyon jól hangzik:)
Köszönöm!

MrsYarnart írta...

én a gombóclevest ismerem, nagymamám a gombóc- vagy tészta főzőlevéből készítette. nagyon szeretem. mr yarnart édesanyja kicsit másként készítette: nála a krumpli főzőleve volt az alap. na de ők magyarok, mi tótok vagyunk, így másként fűszerezzük. kíváncsi lennék, vajon mások is ismerik, készítik ezt a levest?

MrsYarnart írta...

amúgy teljesen nosztalgikus hangulatba kerültem. holnapra már megvan a savanyú krumplileves, amúgy tót módra, de szombaton gombóclevest készítek. kipróbálom a te receptedet :) mert felénk nem tettek bele kolbászt.

florentine írta...

Julcsi, az a rote grütze nagyon sokoldalú, csak ajánlani tudom, négy évszakos és jól variálható!

Éva, a krumpli főzőlevéből mi is szoktunk levest főzni. Anyukám gyerekkoromban kapta ezt a tippet egy idős nénitől, erre pont emlékszem.
A füstölt íz nagyon jót tett mindkét levesnek. Szeretem egyébként, bár nem mindenbe és néha csak kis mennyiségben, de a gombóclevesnél pl. kóstoláskor a sokféle fűszer ízét külön-külön éreztem, aztán jött a kolbászka és máris összeállt.

Maris írta...

Én először is jól felhalmoztam magamnak egy pofás kis (nagy) készletet, hogy legyen mit apasztanom :-D
Pl. lesz OLYAN kardigánom, tudodmilyen. Felügyelet alatt fogom kötni, hogy ne kanászodjak el :-D

florentine írta...

webkamerás felügyeletet szívesen vállalok :-)

Maris írta...

Nekem nincsen webkamerám, de majd kötelezem magam a rendszeres írásos beszámolóra :-D Mondjuk egyelőre tilos próbát kötnöm, mert a fickósálat nem fejeztem még be, ennek ellenére grizzlymedvéket horgolok :-D