2016. október 25.

A hagyományos menütervezés

számomra elképzelhetetlen, én általában körülnézek, mi van (otthon vagy a boltban), és abból választok. Van viszont a megtöltött mélyhűtő és a spájz, ami jó lenne, ha a tavaszra kiürülne, úgyhogy én főleg a meglévő készleteket igyekszem fejben tartani* Zöldbab, meggy, málna és ribizli van bőven a mélyhűtőben, lekvár a spájzban. Mit lehet ezekből főzni?

Zöldbab
Az ősz felfedezése a zöldbabfőzelék krumplis változatát. Semmi extra, csak adni kell a zöldbabhoz egy kis apróra vágott krumplit, így viszont össze lehet benne hozni a sárgát és a zöldet. A zöldbabnak ugyanis mindenki szerint fű íze van. Szerintem a sárgának, mások szerint a zöldnek. Ennek ezennel vége, a zöldbab tehát nem lesz probléma.

Meggy
A meggyes rétes még mindig a legkelendőbb, ezen nem is kell gondolkodni.

Málna
Sütibe ritkán teszem, főként lecsepegtetett natúr joghurthoz adom, így viszont télen nem nagyon fogy. Tavasz és napsütés kell hozzá, tehát esélyes, hogy ez lesz az utolsó, ami elfogy, vagy kellene egy új ötlet. Viszont idén nyáron jól fogyott, korábban eddig mindig a tél végén jöttem rá, hogy milyen sok van még. 

Ribizli
Kedvenc megjelenési formája a ribizlis morzsa, rendületlenül szeretjük, viszont mintha kicsit több lenne még mindig a hűtőben, mint amennyit meg tudunk enni. Az őszi kertalakítási akció keretében viszont megint megváltam pár tőtől, úgyhogy esélyes, jövőre ez már nem lesz probléma. 

Lekvár
Tényleg sok van, meg se számolom inkább hány üveg, de szerencsére fogy. Sokfélét főztem, így bőven van miből választani. Összeszedtem pár receptet, mi az, amihez nagyon fogy, ha éppen nem jut jobb eszembe, ezekből választok:
  • piskótatekercs - mostanában ritkábban volt, most megint előkerült, egy üveg lekvár pont kell bele
  • zabkása - próbáltam aszalványokkal, de nekem egy kis lekvárral a tetején ízlik a legjobban
  • linzertorta és mákvirág - pont a lassan főzött, pikáns ribizli maradt meg tavalyról, idén több linzert sütök, ja, és persze islert is
  • bukta - az elmúlt években alig sütöttem, pedig nagyon szeretjük, akár kéthetente is elfogyna

+1 méz
Idén annyi mézet kaptam, hogy évekig nem kell venni, úgyhogy idén már most elkezdődött a puszedli szezon. A régi receptemet felturbóztam egy kis gyümölccsel (aszalt és kandírozott is jó bele), és egy részét csokiba mártottam. Az elmúlt években karácsony előtt egy-két alkalommal sütöttem, szerintem idén jóval többször készül majd.


Az egy-egy dobozos készletet meg tényleg fel kellene írni (idén pl. rebarbara, sárgabarack), mert elfelejtem hogy van, ezért nem készül belőle semmi. 



*Jó lenne papíron vezetni, de nekem ez eddig sosem sikerült.

4 megjegyzés:

Rita JG írta...

Hasonlóan főzök én is. Égi jelnek vélem, ha minden van itthon egy recepthez.:)

florentine írta...

Rita, ez nagyon jó :-)

salamka írta...

A málnát gyumolcstortahoz hasznalom. Nem zselatinnal keszitem, 2-3 bogyos gyumolcsot addig melegitek egy kis vizben, higy konnyen szitanattorheto legyen. 4dl gyumolcslet igyekszem kinyerni. Ha nincs annyi, vizet taszek hozza. Kb 4 ek kemenyitovel sutitem, cukrozom. Poharkrem , gyumolcstorta... ilyeneknekhez fogyasztom... es ha sok malnank lenne, abbol nagyon szeretnénk :)

florentine írta...

Salamka, ez a pohárkrém is nagyon jó ötlet, köszi!