2014. december 15.

Évekig horror volt a karácsonyi mézesem,

pedig tuti helyről szedtem a recepteket. Már csak egyre emlékszem, a Duna TV adventi készülődős műsorában sütötték, skanzen, sok boldog gyerek, szakértő hölgy, sok szép mézeskalács, na ez volt a legrosszabb. Szerintem valamit elírtak a receptben, annyira tragikus lett.


Ez a recept Kriszta barátnőm anyukájától van és az első évben el sem akartam hinni, hogy én sütöttem. Sütés után azonnal puha, fémdobozban tárolva pedig akármeddig.

Mézes puszedli

50 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg vaj/margarin
1 egész tojás
1 sárgája
2,5 dl olvasztott méz
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék

A mézet, a cukrot és a vajat/margarint meglangyosítjuk, majd lehúzzuk a tűzről (tényleg csak langyos legyen, mert összeugrik a tojás) hozzáadjuk a tojást és összekeverjük. Egy nagy tálba mérjük a többi hozzávalót, ráöntjük a nedves keverékét és összekeverjük a tésztát.

Kissé ragacsos tésztát kapunk ami a pihentetés alatt (3-4 óra legalább, én egy éjszakát szoktam) szépen összeérik és tiszta kézzel formázható lesz. Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól 3-4 cm helyet hagyva 2-3 cm átmérőjű gömböket formázunk. Közepes lángon világosbarnára sütjük, kb. 60 db lesz belőle.

Ehhez az adaghoz 2 fehérjéből kell mázat csinálni (sok-sok porcukorral, de sajnos nem mértem le). A kihűlt tésztát beleforgatjuk, rácsra szedjük és száradás után fémdobozban tároljuk.

És néhány tanács:
- három tepsit váltva lehet a leggyorsabban sütni: egyen éppen sül, egyen hűl a kisült mézes és egy, amire lehet rakosgatni a következő adagot
- kihűlt tepsire rakjuk a következő adagot, mert ha meleg, ellágyul a tészta
- ha ellapul a tészta, valószínűleg alacsony a sütő hőmérséklete (a mázzal bevont az első sütésből származik, az kicsit terült, aztán feljebb vettem a hőt és magasab lett)
- ha az utolsó tepsire kevés kerül, az a tepsi közepén legyen (és azt se felejtsétek el időben kiszedni)

5 megjegyzés:

aarkus írta...

Imádom a puszedlit, ezek itt gyönyörűek!

Juhmeli írta...

A gyerekek imádják nálunk, még nyáron is kell sütni mézeskalácsot negyven fok melegben. A receptünk hasonló, rögtönpuha

http://www.wiselady.hu/2011/12/mezeskalacs-azonnal-puha-azonnal.html#axzz3M2N7mWH9

nekem szerencsém volt, mert rögtön ez került a repertoárba kipróbálni. Azóta sem próbáltam mást. Jó készülődést hasonlóan kellemes meglepetésekkel, élményekkel. M.

florentine írta...

Köszönöm aarkus :-)

Melus, ha a bénázásom idején lett volna gasztroblog, valószínűleg soha nem sütök olyan mézeskalácsot, ami még húsvétkor se volt puha :-)Ja, igen, a kőkemény egy másik recept volt, bár ha a jó oldalát nézem, a következő évben nem kellett írókáznom a fára...

Annás írta...

Egyszer próbáltam eddig puszedlit sütni, ha dobálóztunk volna vele, biztos súlyos sérüléseket szereztünk volna... De most fellelkesültem a receptedtől, ki is próbálom hamar :)

florentine írta...

Annás, ismerős :-) Kriszta barátnőm pont kérdezte, mikor adta az anyukája a receptet, mert ő nem emlékszik rá. Az esküvője környékén, vagyis 10 éve. Azóta sütöm, sikerülni fog!