2011. szeptember 16.

A könnyen és gyorsan ebéd

nálam általában valami tésztát jelent. Dolce Vita Padlizsános, cukkinis szószát nagyon szeretem, üvegben tartósítószer nélkül is sokáig eltartható és jól variálható. Készíthetjük ízlés szerinti padlizsán és cukkini arányokkal (nálam a padlizsán a hangsúlyos) és kedvünk szerint fűszerezhetjük nemcsak bazsalikommal, hanem kakukkfűvel, zsályával is.


Minden ősszel készítek belőle egy nagyobb adagot, amit aztán üvegekbe töltök, jól záródó fedővel tavaszig eláll, a lényeg, hogy elég szaftos legyen a paradicsomtól, így az üveg nem lesz levegős.

Ha nincs nagy hőség, szeretem a sütőben elkészíteni. A zöldségeket megsütöm egy üvegtálban (először fólia alatt, majd leveszem, hogy ne legyen olyan leves), a paradicsomszószt pedig külön megfőzöm a fűszernövényekkel, hogy jobban át tudja adni az ízeket. A zsályát is, kakukkfüvet is szárral vagy csokorba teszem bele, így a végén könnyen ki tudom venni. Ha félig megsültek a zöldségek, akkor hozzáadom a paradicsomszószt és készre sütöm a sütőben.
Arra ügyelni kell, hogy a forró üvegtálra hideg paradicsomszószt ne öntsünk. Idén nem sok paradicsom termett a kertben, helyette Ortomio sűrített paradicsomot tettem bele, ezt használom minden paradicsomos ételbe, ha már nincs friss paradicsom. Még forrón üvegekbe töltöm, tetővel lezárom és pár percre felfordítom az üvegeket, hogy ezzel is sterilizáljam.


A nyáron elég sokszor készítettem, nagyon finom apróra kockázott mozzarellával vagy reszelt grana padanoval, olajbogyóval, friss bazsalikommal. Jó pennével és fusillivel, de friss barna kenyérrel is finom akár ebédre, akár vacsorára.

5 megjegyzés:

GumiPók írta...

Jaj, nagyon csábítóan hangzik, egyszer biztos, hogy kipróbálom.

florentine írta...

Szezon van, jóáras a padlizsán...

zazálea írta...

bármivel jó,igeeeeeeeeen! :)

Zsuzsa írta...

Ez bombasztikusan hangzik!!! Ha friss paradicsommal készíted akkor egyáltalán nem teszel bele paradicsompürét?

florentine írta...

Nem, ha van finom és friss, akkor az mehet bele, igény és eltartás szándéka szerint legyen szaftos.