2011. november 15.

Ha sapka, sál és kesztyű kell,

akkor szerintem teljesen mindegy, milyen hónap van, itt a tél. Ez a nyakmelegítő pedig pont az első téli napra készült el. Meleg, nekem pedig télen ilyenre van szükségem.


Ebből a fonalból sapkát, sálat terveztem, de az eddigi próbálkozásaimnak bontás lett a vége. Amikor kipróbáltam belőle a legyezőmintát, tudtam, jó úton járok, a fazonra azonban még várnom kellett egy kicsit. Próbáltam színesíteni is, de a minta nem engedte. 17 elég széles és laza sor, egy-egy sor Nugát sehogy se mutatott benne, szabályos csíkosat pedig nem szerettem volna. Az utolsó soroknál már úgy éreztem, ez a fonal mindig is ilyen nyakmelegítő akart lenni.

A legyezőminta úgy tűnik, az új kedvencem. Nagyon sok variációja van, ez egy szellősebb típus. A kezdő láncszemsor minden negyedik láncszemébe került egy-egy pálcacsoport, mégpedig úgy, hogy a két-két egyráhajtásos pálca közé egy láncszemet horgoltam. A következő sor láncszemcsoportja a két-két egyráhajtásos pálcát elválasztó láncszemekbe került, a sor végén pedig levegőszemekkel haladtam a következő legyező közepéig, magasítottam, horgoltam mellé egy pálcát, majd a láncszemet, és így tovább...

A Négy évszakban a Gerlepárhoz hasonlóan a matt szálak között van egy kevés fényes (bambusz) is, de a pamuton és a bambuszon kívül ebben 15%  gyapjú is van. Első tapintásra nem olyan pihe-puha, minta a Gilice, de én egyrészt már így is szeretem, másrészt egészen biztos, hogy mosás után sokkal puhább lesz. Blokkolni nem blokkoltam, ilyennek szeretném, amilyen most, meglátom, használat közben hogy viselkedik. A fonalból még van egy-egy gombolyag Puncs, Szamóca és Nugát, szerintem ideális téli fonal, remélem, hamarosan formát öltenek ezek a gombolyagok is.


Minta: Ír minta a Horgolás bibliájából
Fonal: Barka Négy évszak - Mézeskalács árnyalat - 
50% bambusz, 35% pamut, 15% gyapjú, 77 m/50 g
: 6.0 mm
Súly:  98 g

9 megjegyzés:

Eszter írta...

A legyezőminta nekem is nagy kedvencem, és te nagyon szépen horgolsz! Használd egészséggel!

Nina írta...

Gyönyörű a szín is, a minta is... Szuper!

florentine írta...

Eszter, Nina, köszönöm!

Zsuzsa írta...

Egyszerre praktikus és elegáns! Legyen benne sok örömöd :-)

anyahajó írta...

Ez így, színesítés és egyéb variálás nélkül tökéletes!

Marcsimami írta...

Nagyon szép, használd egészséggel!
- Annak ellenére, hogy inkább kötni szeretek, Te engem mindig horgolásra inspirálsz. Most is! :-)

Szilvi írta...

Nemrég rendeltem fonalmát a 4 évszakból, éppen a Mézeskalácsot, és egy minigarbónyakra elég is lett. :) Csodás fonal, én is nagyon szeretem, a nyakmelegítőd pedig nagyon tetszik!

Zandiflora írta...

Nagyon jó lett!
Éppen ilyen fonalból (nugát) kötök kardigánt, ha kimarad belőle lehet, hogy horgolok valami hasonlót, annyira jól mutat.

florentine írta...

Köszönöm! Azért futottam pár kört, de aztán én is beláttam, ez így mutat a leginkább.
Marcsi, ez nagyon kedves tőled:-)